Pražská zoo vstupuje do osmdesáté sezony

Praha - Před osmdesáti lety Praha poprvé otevřela návštěvníkům dveře své zoologické zahrady. Slavnost u příležitosti zahájení jubilejní sezony proběhne v pražské zoo dnes v 11 hodin u Vzdělávacího centra. Kromě ředitele Miroslava Bobka se slova ujme primátor města Bohuslav Svoboda či autor populárních vědeckých děl Ondřej Suchý. Zájemci se také mohou těšit na křest dvou významných přírůstků zahrady, unikátního páru vzácných leguánů či na oslavu narozenin klisny koně Převalského Hary.

Programem slavnostního dne bude provázet Lucie Výborná. Atmosféru u Vzdělávacího centra oživí hudební vystoupení Jiřího Stivína. Ve 13 hodin proběhne otevření zrekonstruovaných Gočárových domů, které budou sloužit jako občerstvení a galerie. V programu vystoupí mimo jiné i vnučka Josefa Gočára Lucie Gočárová. V Galerii Gočárových domů proběhne křest knížky Ondřeje Suchého Úsměvy z historie pražské zoo, která právě vychází v nakladatelství Ikar. V okolí Gočárových domů bude připraven doprovodný historicky zaměřený program. Děti i dospělé potěší loutkové divadlo či dobové hry jako káča, chůdy či obruč.

Dostupnost do zoo je stále obtížná

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Od té doby se nicméně mnoho změnilo a především v posledních letech zahrada prodělala rozsáhlou a nákladnou rekonstrukci. „Za 80 let se změnilo skoro všechno kromě zábradlí u někdejšího výběhu vlků a kromě obtížné dostupnosti zoo,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Přitom podle něj již existuje projekt obslužné komunikace, kterou by dnes postačovalo už jen prodloužit od kanoistického areálu k jižnímu vchodu Zoo Praha a u něj vybudovat patrové parkoviště či citlivě řešené parkovací domy. Tato jednosměrně využívaná komunikace by tak v návštěvnických špičkách odlehčila Trojské ulici a zrychlila i zpříjemnila cestu do zoo.

V pražské zoo bylo k 31. prosinci 2009 k vidění 5 345 zvířat ze 674 druhů. V posledních letech se počet návštěvníků pohybuje nad rekordní hranicí 1 milionu ročně. V roce 2007 byla prestižním časopisem Forbes Traveler označena jako 7. nejlepší zoo na světě.

  • Šelma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235146.jpg
  • Mládě gorily nížinné zdroj: www.zoopraha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241907.jpg