ČSSD čeká diskuse o prezidentských kandidátech

Praha - Vedení sociálních demokratů bude dnes a v sobotu na utajovaném místě diskutovat o svém kandidátovi pro přímou volbu prezidenta. Přestože stranické grémium bude o prezidentských kandidátech oficiálně hovořit poprvé, diskuse na toto téma mezi politiky ČSSD je už v plném proudu. Zdá se, že se vede spor o to, zda by měl za ČSSD v prezidentských volbách kandidovat straník či nezávislý kandidát.

Mluví se o nynějším místopředsedovi ČSSD Jiřím Dienstbierovi nebo o bývalém premiérovi a exšéfovi ČSSD Miloši Zemanovi, jehož kandidaturu už ohlásila jeho Strana práv občanů - zemanovci. „Není důležité, aby to byl člen sociální demokracie. Pro mě je mnohem důležitější, aby to byl někdo, kdo bude reprezentovat sociálně demokratické hodnoty,“ řekl Sobotka ve vysílání ČT24.

Z nestranických kandidátů padají pro ČSSD v úvahu bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar, kterého už se ČSSD neúspěšně pokusila dostat na Hrad při minulé volbě hlavy státu. V Lidovém domě se hovořilo také o předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském, který ale kandidaturu odmítl, a o bývalém eurokomisaři a premiérovi Vladimíru Špidlovi, který se k jejímu přijetí rovněž nemá.

Z hlavních politických stran mají zatím jasno jen TOP 09 a Starostové. Na Hradě chtějí předsedu Karla Schwarzenberga. ODS svého kandidáta oznámí po červnovém kongresu strany. Věci veřejné ho vyberou v internetovém hlasování a komunisté na květnovém stranickém sjezdu. Vůbec prvního občany voleného prezidenta bude mít Česko v březnu příštího roku.