Politici metají kozelce, aby se zavděčili voličům

Praha – Česká politika se zdá být už zcela ponořená do předvolebních kampaní. Řada politiků se totiž snaží zviditelnit u nějaké dobročinné akce nebo projektu, aby na svoji stranu přilákali co nejvíce voličů. Jedním z nich je i hejtman Středočeského kraje David Rath. Většinu svých plánů neopomíná zveřejňovat na webových stránkách kraje nebo se u akcí a projektů přímo fotí. Smutné ale je, že pomáhá jen tam, kde se rozhodne, a tak jsou některé vesnice Středočeského kraje plné vymožeností a některé naopak zejí prázdnotou.

Barokní zámek Skrýšov u Svatého Jana na Příbramsku chátrá. Zachránit se ho snaží herec Karel Roden i s pomocí peněz z ministerstva kultury. To usedlost zahrnulo do programu záchrany architektonického dědictví. Středočeský kraj mu tak konečně odsouhlasil dotaci, herec tak na renovaci zámečku loni získal dotaci 1,9 milionu. Zvláštní ale je, že u případu sekunduje hejtman Středočeského kraje David Rath. Nechává se totiž u památky fotit a informace o ní neopomíná vyvěšovat na web kraje. Dalo by se to tedy asi vysvětlit jen blížícími se volbami a předvolební kampaní.

Roden žádal kraj o peníze už dřív, uspěl ale až teď. Dotace navíc vyvolala rozruch kvůli blížícím se krajským volbám. Středočeský hejtman se tak neváhal s hercem vyfotit a se snímkem se pochlubit na webových stránkách krajského úřadu.

Rath:

Já myslím, že každý politik se musí identifikovat s tím, co dělá. Je na voličích, aby to pak zhodnotili, jestli je to dobře, nebo špatně. Předkládáme účty včetně fotodokumentace a voliči si sami rozhodnou, jestli je to dobře, nebo špatně.

Čtenáři se mohou na stránkách Středočeského magazínu podívat, jak Rath rozdává dárky v nemocnici nebo jak obdivuje vzácnou iluminaci. Kritikové mu ale vyčítají, že k sebepropagaci využívá krajské, tedy veřejné peníze. Kauzu komentuje i bývalý středočeský hejtman Petr Bendl.

Bendl:

Je to pěstování si kultu osobnosti za peníze daňových poplatníků, za ty desítky milionů korun tady mohla být spousta dětských hřišť, opravené školy nebo sociální ústavy, mohly tady být domovy důchodců. Místo toho je tady předlužený kraj a vynakládání ohromných částek za inzerci, kde se prezentuje David Rath.

Některé vesnice září do Středočeského kraje, jiné nejsou skoro vidět

Hejtman se také rád pasuje do role milovníka umění, opravuje totiž třeba i jezuitskou kolej v Kutné Hoře. Tuto historickou iluminaci kraj vydražil za sedmnáct milionů korun. A třeba zámek v Buštěhradu by rád proměnil v reprezentativní sídlo. Opravy ale neplatí za svoje, nýbrž za krajské peníze. Vzhledem k tomu, že středočeská pokladnice není bezedná, musí se škrtat jinde. Například v protidrogových programech nebo v autobusové dopravě. „Je to užitečnější než vozit vzduch v prázdných autobusech nebo vyměňovat virtuální jehly virtuálním narkomanům někde ve městě x y,“ podotýká Rath.

Malé obci těsně za Prahou se kvůli tomu začalo říkat Rathovice. Zatímco ještě nedávno tu neměli obyvatelé skoro nic, dneska se mohou pyšnit skvělou kanalizací, gymnáziem, stanovištěm záchranné služby, novými sportovišti, chodníky nebo zrekonstruovanými parky. „My jsme zažili hejtmana Bendla a za tu dobu, co byl hejtmanem, jsme do Hostivice nedostali ani korunu, takže bych řekl, že teď si to tak zhruba vybíráme, a já bych řekl, že mezi občany je pan hejtman obrovsky oblíbený,“ dodal starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl. Když se ale porovná Hostivici například s Dřínovem, malou obcí na Mělnicku, je vidět, že ta nemá skoro nic. Není tu kanalizace, plyn, školka, bylo by třeba opravit silnice a veřejné osvětlení. Žádosti o dotace posílá starostka na kraj opakovaně, jenže stále neúspěšně.

Jak se za veřejné peníze zapsat do historie (zdroj: ČT24)