Kvůli Rampulovi skončí Pospíšil a nahradí ho Peake, spekuluje ČSSD

Praha – Návrat Vlastimila Rampuly na vrchní státní zastupitelství v Praze může fatálně ovlivnit důvěryhodnost naší justice i vládní pozici ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl místopředseda a stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dientsbier. Podle něj se dá útok na Pospíšila očekávat zejména proto, že právě on loni na podzim z funkce Rampulu odvolal. Někdejší vrchní žalobce je přitom podle tvrzení ČSSD navázán na pražské kmotry a vládní Věci veřejné, které by mohly chtít vzniklou situaci využít a Pospíšila nahradit svou stranickou odbornicí na justici Karolínou Peake.

Vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil loni v říjnu na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Od listopadu státní zastupitelství dočasně řídí Stanislav Mečl. Rampula se proti Pospíšilovu kroku odvolal, podal takzvaný rozklad, ten ale ministr v říjnu zamítl. Případem se proto začal zabývat městský soud v Praze, který nakonec vyhověl Rampulově žalobě a rozhodnutí ministerstva spravedlnosti zrušil.

Pospíšil může proti rozhodnutí podat do dvou týdnů od doručení rozhodnutí kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), ta však nemá odkladný účinek. Se svým koncem ve funkci navíc počítá i Rampulův nástupce Mečl. „Budeme naprosto respektovat rozhodnutí soudu a nepředpokládáme žádné komplikace při předávání funkce,“ informovala mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Iva Vojtková.

Na návrat do funkce se chystá i Rampula, který hodlá prověřit Mečlovy neúspěšné pokusy o odvolání Libora Grygárka, náměstka spřízněného právě s Rampulou. „Teprve poté, co se seznámím zejména s důvody těchto kroků, se rozhodnu, jak bych postupoval dál,“ uvedl pro ČT Rampula.

K vyřešení nynějšího přechodného období je nutné, aby zúčastněné strany obdržely rozhodnutí soudu a s ním související odůvodnění rozsudku, podle kterého se má do funkce Rampula vrátit. Skutečnost, že dosud nebylo zveřejněno, dnes Stanislav Mečl kritizoval v Hyde Parku ČT24. „Nepovažuji to v tomto případě za úplně šťastné, protože soud jednal v neveřejném zasedání a výrok byl (přesto) zveřejněn v nejobecnější možné podobě bez toho, že by bylo zřejmé, zda je rozhodnutí pana ministra rušeno pro vady řízení nebo pro nezákonnost,“ konstatoval Mečl.

Zeman už včera v OVM uvedl, že s Rampulou budou muset po návratu do funkce pražského vrchního státního zástupce „koexistovat tak, jak to dělali v době minulé“. „Předpokládám, že jsme oba profesionálové a že budeme-li oba dodržovat právo, zákon, tak ty vztahy sice mohou být určitým způsobem možná napjaté, nicméně věcně by měly fungovat,“ podotkl Zeman. Uvedl také, že po návratu Rampuly do funkce bude záležet pouze na něm, koho si zvolí jako své spolupracovníky.

Konspirační teorie? ČSSD hovoří o chobotnici vztahů od Hradu ke kmotrům

Dienstbier dnes varoval, že návrat Rampuly do funkce vrchního žalobce je součástí promyšleného plánu, který má zarazit pozitivní změny na soudech a státních zastupitelstvích. „Situace je doopravdy velmi vážná a skutečně se v těchto dnech hraje o zachování funkčnosti a důvěryhodnosti naší justice,“ zdůraznil.

Jak Rampula, tak Grygárek mají podle něj vazby na předlistopadové období a na pražskou podnikatelskou šedou zónu, na takzvané kmotry. S kmotrovským prostředím pak údajně souvisí také vztah Věcí veřejných k této kauze. Strana totiž podle něj vzešla právě z kmotrovského prostředí, a snažila se proto Rampulu ve funkci udržet. Za podstatnou okolnost Dienstbier považuje i dobré vztahy předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty s prezidentem Václavem Klausem a Bártovu obžalobu, kterou by měl projednávat pražský městský soud. V této souvislosti ČSSD spekuluje o tom, že za opakovanou snahou Václava Klause navrhnout stávajícího pražského městského soudce Jana Sváčka na pozici soudce ústavního stojí zejména zájem uvolnit Městský soud v Praze pro spřízněnou osobu.

Všechny tyto informace podle Dienstbiera nasvědčují, že jde o promyšlený plán. „Pokud Rampula a Grygárek zůstanou na Vrchním státním zastupitelství, tak už nikdo nevěří tomu, že se zásadní trestní kauzy u nás budou vyšetřovat takovým způsobem, aby to skončilo odhalením těch, co jsou za ně odpovědní, a případně jejich potrestáním.“

Koncept předkládaný sociální demokracií ovšem vyloučil sám Mečl, kterého Rampula vystřídá. „Rozhodnutí ve věci pana doktora Rampuly vynesl zcela jistě nezávislý soudní senát. Velice pochybuji a nemám žádnou informaci o tom, že by do rozhodnutí senátu bylo jakkoli zasahováno,“ řekl Mečl v Hyde Parku. „Nemyslím si, že by mafiáni ze svých kanceláří ovládali justici. To je velice příkré hodnocení, které bych neviděl jako souladné s realitou. Určitě bych neřekl, že jde o systémový jev,“ zdůraznil s tím, že jednotlivé případy ovšem vyloučit nemůže.

Pospíšil připouští svůj konec ve funkci

Dienstbier do tohoto rámce zasazuje informace o chystaném odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a váhání prezidenta s připojením podpisu pod občanský zákoník, který je Pospíšilovým klíčovým projektem. Dá se to podle něj vykládat jako součást útoku na Pospíšila, protože Rampulu odvolal z funkce a mohl by v odvolávacím procesu pokračovat.

Spekulacím ČSSD nahrává skutečnost, že svůj konec ve funkci ministra připouští v souvislosti s Rampulovým případem i sám Pospíšil: „Pokud nebudu mít důvěru svých kolegů, já na té funkci nijak nelpím a půjdu pracovat někam jinam.“

Podle ČSSD by tak navíc Pospíšil „uvolnil“ ministerské křeslo Karolíně Peake, o níž se jako o možné kandidátce na tuto funkci spekulovalo už po odchodu Radka Johna z ministerstva vnitra, kdy Věci veřejné požadovaly náhradní resort.

Mečl: Tlak na Pospíšila tu je a vnímáme ho všichni

John dnes označil Dienstbierovo tvrzení za „naprostý nesmysl a vědomé popírání ústavních principů“. „Odpovědnost ohledně Rampuly leží na ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi (ODS), který ho v minulosti jmenoval a nyní mu umožnil se do funkce kvůli nedokonalé stížnosti vrátit,“ uvedl John.

O tlaku na Pospíšila ovšem dnes v Hyde Parku hovořil i dosavadní pražský vrchní státní zástupce Mečl. „Jistý tlak na pana ministra tady nepochybně je a asi ho vnímáme všichni,“ připustil. „Případný odchod pana ministra Pospíšila bych vnímal velice negativně, protože vztahy mezi ministerstvem spravedlnosti a státním zastupitelstvím jsou v současné době velice korektní.“