ČSSD napadne zákoník práce u Ústavního soudu

Praha - Sociální demokracie podá během března podnět k Ústavnímu soudu kvůli novele zákoníku práce. Důvodem je zavedení nového výpovědního důvodu, kterým je porušení léčebného režimu při nemocenské po dobu prvních tří týdnů nemoci. Sociální demokracie stížnost podává na základě dohody s odbory. Ke stížnosti se budou moct připojit všichni poslanci napříč politickým spektrem.

„Je to věc, která podle našich informací neprošla ani legislativní radou vlády,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Odborům totiž vadí, že za porušení léčebného režimu může zaměstnavatel postihnout zaměstnance již na náhradě mzdy. Ten by tak byl za jednu věc potrestán dvakrát, což je z právního hlediska nepřípustné.

Podle Sobotky přitom zákon nezohledňuje ani další věci, například že člověk musí při zhoršení zdravotního stavu vyhledat lékaře. Při kontrole, která ho nezastihne doma, by mohl dostat výpověď i v tomto případě. „Je to téma, které může zasáhnout do života každého občana. Jako sociální demokraté pokládáme za nepřijatelné, aby docházelo k organizaci dvojitého trestu za jedno pochybení. Jsme přesvědčeni, že vláda nemá čisté svědomí, protože ignorovala připomínky ze strany vlastních právníků a protlačila návrh zákona navzdory kritice opozice,“ uvedl Sobotka.

Ministerstvo: Dvojité potrestání není protiústavní

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale míní, že novela je v souladu s ústavou. „Na rozdíl od ČSSD nevnímá dvojí trestání jednoho přestupku za protiústavní,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Stejně by podle ní muselo být nahlíženo například na situaci při dopravním přestupku, kdy může být řidič potrestán jednak pokutou a jednak odebráním příslušného počtu bodů. Nesmyslný je prý i argument, že by zaměstnanec mohl dostat výpověď v případě, kdy při zhoršení zdravotního stavu bude u lékaře namísto v léčebném režimu, a to už z toho důvodu, že právě tento lékař návštěvu zaměstnanci písemně potvrzuje.

Loni přišlo o část nemocenské 3000 zaměstnanců. Podle novely by teď některým z nich hrozila i výpověď, protože v době kontroly nebyli doma. Kontroloři mohou přijít kdykoliv v průběhu čerpání nemocenské. Posílá je státní správa sociálního zabezpečení i firmy. První tři týdny nemoci platí zaměstnavatel, dál už stát.

Ústavní stížnost se bude týkat i toho, že odborovou organizaci mohou založit minimálně tři lidé. Podle Zavadila existují pracoviště, kde jsou jenom dva zaměstnanci. Ti by tak ztratili možnost odborově se organizovat. Navíc je organizace formálně založena až den poté, co to oznámí její členové zaměstnavateli. Ten je tak může ještě předtím propustit.

Novela zákoníku práce vedle zavedení nového výpovědního důvodu mimo jiné změnila i pravidla ve vyplácení odstupného, uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou či zdvojnásobila počet hodin, jež je možné vykonat na dohodu o provedení práce.