Za únikem dat členů ODS údajně stojí někdo z jejich řad

Praha - Za únorovým únikem citlivých osobních údajů desítek tisíc členů ODS možná nestojí hackeři ze skupiny Anonymus, kteří se k útoku veřejně přihlásili. Podle informací Práva totiž policie prověřuje verzi, že za všechno může někdo zevnitř samotné ODS.

Zveřejněny byly kompletní seznamy všech členů ODS včetně adres a e-mailů. Ty se na veřejnost dostaly začátkem února, dokument obsahoval skoro 28 tisíc jmen. ODS už dříve uvedla, že kvůli zneužití dat podá žalobu na neznámého pachatele. „Například e-mailové adresy členů ODS mohou být zneužity případně ke spamování naší členské základny,“ varoval mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Podle zjištění deníku Právo je jednou z hlavních vyšetřovacích verzí ta, že za vším stojí někdo přímo z ODS. Důvěryhodný zdroj seznámený s vyšetřováním údajně potvrdil, že tato možnost je velmi reálná.

Podezření na někoho z vlastních řad mají i sami občanští demokrati a údajně tuší, o koho konkrétně jde. Hlavní manažer ODS Jan Kočí to však popírá. „Takovou informaci nemáme, nic takového nevím ani o tom, že bychom sami znali viníka.“ Skupina Anonymous se k útoku sama veřejně přihlásila. Ten měl proběhnout v rámci protestů proti smlouvě ACTA.

Za únikem údajů členů ODS možná není Anonymus (zdroj: ČT24)