Odbory kritizují volbu nového šéfa DPP

Praha - Odboráři pražského dopravního podniku kritizují způsob, jakým byl minulý týden vybrán nový ředitel podniku Vladimír Lich. Rada města ho jmenovala bez výběrového řízení s tím, že se jedná o dočasného krizového manažera. Podle odborářů ale volba nebyla transparentní, nebylo navíc formálně ukončeno ani výběrové řízení na personální agenturu, která měla nového šéfa vybrat. Odboráři dnes budou o situaci jednat s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

„Nejde nám ani tak o jméno, nechceme bojkotovat někoho, koho si hlavní akcionář dosadí. Vadí nám ale, že byl slibován transparentní proces a výběr nového ředitele,“ řekl šéf jedné ze 16 odborových organizací v dopravním podniku Jiří Obitko. Primátor podle něj svůj výběr nekonzultoval s dozorčí radou. Ta je přitom orgánem, který by měl ve středu Licha zvolit do představenstva dopravního podniku. Dozorčí rada navíc podle odborářů formálně nezrušila výběrové řízení na personální agenturu, která měla ředitele vybrat. Podle dalšího odborového šéfa Petra Pulce jsou Lich a agentura A. T. Kearney, ve které do loňského roku působil, spojeni i s některými spornými zakázkami.

Petr Pulec, odborový šéf: „Vyzýváme primátora Svobodu, aby zajistil jmenování takového generálního ředitele, který není spojen s jakoukoli akcí, která může být vnímána jako korupční nebo nestandardní.“

Čtyřiašedesátiletý Lich by měl být v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) zhruba dva roky. Podle Svobody mají být za jeho působení udělány potřebné forenzní audity a mělo by se zefektivnit fungování společnosti. Město bude mít mezitím dostatek času na hledání nového generálního ředitele.

Výběr Licha už dříve kritizovala opoziční ČSSD

Pražský dopravní podnik byl od začátku prosince bez generálního ředitele. Po změně koalice na pražské radnici rezignoval bývalý šéf Martin Dvořák. Dva měsíce byl řízením podniku pověřen bývalý šéf dispečinku Jaroslav Stůj, na začátku února město řízením pověřilo šéfku ekonomického úseku Magdalenu Češkovou. O jmenování Licha rozhodla rada týden poté, co primátor oznámil zrušení výběrového řízení, ve kterém měla být vybrána personální agentura, která by nového ředitele našla.

V dozorčí radě DPP končí Ludvík (ČSSD)

Pražští radní dnes zároveň odvolali z dozorčí rady dopravního podniku Miloslava Ludvíka (ČSSD). Opozice tak v ní nebude mít žádného zástupce. Radní nově zvolili místopředsedu pražské ODS Tomáše Portlíka a primátorského náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09). Jedno místo z patnáctičlenné rady bylo dosud neobsazeno. Podle bývalého náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) je to poprvé v historii DPP, kdy opozice nebude mít v dozorčí radě žádného zástupce: „I za koalice ODS a ČSSD měla opoziční TOP 09 v dozorčí radě dva členy.“ Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zdůvodnil rozhodnutí tím, že dozorčí rada by měla být v současnosti oproštěna od politických sporů. „Není to nic proti osobě pana Ludvíka,“ dodal.