Justice chybovala v kauze úřednice souzené za podvody

Brno - Justice podle Nejvyššího soudu chybovala v jedné z trestních kauz bývalé uherskohradišťské úřednice Mileny Motyčkové. Soudce Okresního soudu v Uherském Hradišti, který měl kauzu na starosti, se nezákonně vyloučil z projednávání případu. Nejvyšší soud dnes vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou kvůli tomu podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Obžaloba vytýká Motyčkové nevýhodný odkup pozemků. Hrozí jí trest za zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a podvod.

Motyčková si už v jiné kauze vyslechla trest šest let a tři měsíce za podvody. Právě kvůli tomu Okresní soud v Uherském Hradišti loni zastavil její další trestní stíhání. Podle předsedy senátu Jiřího Přibyla by se případný další uložený trest jevil jako bezvýznamný. S tím však nesouhlasila nadřízená zlínská pobočka Krajského soudu v Brně, která kauzu vrátila okresnímu soudu a nařídila další dokazování.

Přibyl se ale poté vyloučil z projednávání sporu. Důvodem bylo to, že proti němu město Uherské Hradiště vedlo přestupkové řízení kvůli dvěma pokutám za špatné parkování. Zároveň však Uherské Hradiště vystupovalo v kauze Motyčkové jako poškozený. Podle Přibyla by to mohlo vyvolávat pochybnosti o jeho nestrannosti. Přestupkové řízení už v mezičase skončilo. Přibyl se odkázal na osobu blízkou a úřad oba přestupky musel odložit.

Podle ministra spravedlnosti mohl Přibyl kauzu Motyčkové projednávat i přesto, že čelil přestupkovému řízení. K městu Uherské Hradiště neměl intenzivní osobní vztah, a tak neexistoval zákonný důvod k jeho vyloučení z věci. Stejný postoj dnes zaujal státní zástupce, advokát Motyčkové a nakonec i Nejvyšší soud. „Soudce si nemůže dovolit luxus, aby si k osobám a k věci vytvářel nějaké subjektivní osobní vztahy, pokud nejsou založeny na skutečně vážných okolnostech, což v daném případě nenastalo,“ uvedl předseda senátu František Hrabec. Kauzou se začne znovu zabývat Přibylův senát, který musí provést důkazy vyžádané krajským soudem a znovu rozhodnout.

Podle obžaloby Motyčková jako odborná referentka odboru správy majetku města nerespektovala rozhodnutí uherskohradišťských zastupitelů a vědomě nevýhodně odkupovala pozemky od soukromých vlastníků. V letech 1999 až 2006 uzavřela 16 smluv, kvůli kterým město zaplatilo o 3,584 milionu korun navíc.

Olomoucký vrchní soud koncem loňského roku potvrdil Motyčkové v jiné kauze trest šest let a tři měsíce za podvody. Podle pravomocného rozsudku si vypůjčila asi 12,5 milionu korun, i když věděla, že nebude schopná závazky splácet. Peníze prý použila pro vlastní potřebu. Část jich prohrála v ruletě. Motyčková si nyní trest odpykává ve vězení.