Cvičné maturitní testy jsou nyní na internetu

Praha - Každý, kdo chce zjistit, jak bude vypadat nová státní maturita, si může ode dneška stáhnout z internetu cvičné testy a zadání písemných prací. Centrum pro přípravu maturit CERMAT je spolu se správnými odpověďmi zveřejnilo na webu novamaturita.cz. Od počátku března měly testy k dispozici jen střední školy. Zkoušky dospělosti začínají v květnu, při generálce v říjnu loňského roku propadla třetina studentů.

Zmíněné testy z češtiny, cizích jazyků a matematiky byly do dneška v ochranném režimu, pracovalo se s nimi jen ve školách. Nyní k nim mají prostřednictvím internetu volný přístup všichni zájemci. Výsledky cvičných testů a písemných prací nebyly a nebudou centrálně pořizovány ani vyhodnocovány.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) již dříve řekl, že věří, že testy pomohou maturantům v přípravě, což bude mít i pozitivní dopad na jejich výsledek při ostré státní maturitě. U říjnové generálky prý propadlo tolik studentů proto, že nebyli dostatečně motivovaní a neměli probranou všechnu látku posledního ročníku.

Jednotné maturity se připravovaly 14 let, dne 2. května odstartují ústními zkouškami. Od 30. května se pak budou konat testy a písemné práce. Vedle státních maturit si pak každá škola bude organizovat ještě vlastní maturity, kde budou studenti skládat zkoušky z profilových předmětů dané školy.