Neziskovky musí být rovnocenné podnikatelskému a veřejnému sektoru

Praha - Týdny pro neziskový sektor 2012 s tematickým zaměřením na „Partnerství veřejného, podnikatelského a neziskového sektoru“ mají za cíl propojit tyto tři sféry a postavit je na stejnou úroveň. Neziskový sektor je totiž stále popelkou v této triádě, prohlásil ve Studiu ČT24 prezident Asociace nestátních neziskových organizací v ČR a poslanec Rudolf Chlad (TOP 09).

„Neziskový sektor je schopen vyplnit aktivity, které nevyplní státní správa, tedy kraje a města,“ uvedl Chlad ve Studiu ČT24. Dodal, že oblastí, kde neziskový sektor zaskakuje za státní správu, je celá řada, počínaje péčí o seniory přes sport až třeba k umění. Podnikatelský sektor by měl vejít s neziskovými organizacemi ve spolupráci, vzájemně si totiž mohou významně vypomoci. Podle Chladových slov o takovou spolupráci podnikatelská sféra stojí.

Chlad připomněl, že se změnou Občanského zákoníku by se měla proměnit i role neziskového sektoru. „Teď bychom měli připravit prováděcí paragrafy a změny, které by Občanský zákoník doplnily. Myslím si, že po těchto úpravách by měla být situace lepší. Za druhé se proměnila Rada vlády pro neziskový sektor, od čehož očekávám rovněž přínos,“ prohlásil Chlad.

Rudolf Chlad ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)