V roce 2014 se bude možná volit prostřednictvím internetu

Praha - Do konce roku 2009 chtějí Ministerstvo vnitra a Český statistický úřad připravit zákon, který by umožňoval lidem hlasovat prostřednictvím internetu. Čeští voliči by už nemuseli chodit do volebních místností, ale svůj hlas by poslali přímo z domova. Toto řešení je vstřícným krokem především pro handicapované lidi.

Pokud ale lidé budou chtít i nadále chodit do volebních místností a fyzicky volit, pak to není problém. Současný systém totiž zůstane zachován. Odborníci si od zavedení elektronického hlasování slibují především větší volební účast. Novinka má za úkol oslovit především mladou populaci, která k volbách chodí nejméně.

Zabezpečení internetového hlasování bude podobné jako u internetového bankovnictví. Navíc, kdo bude chtít po internetu volit, bude muset mít elektronický občanský průkaz. Tento doklad chce Ministerstvo vnitra vydávat od 1. ledna 2010.

Internetové volby budou prý bezpečné. Elektronický hlasovací systém bude naprogramován tak, aby každý volič mohl svůj hlas poslat jen jednou. V Evropě není tento druh voleb žádnou novinkou. Nejdále jsou v tomto směru Estonci. Ti poprvé po internetu volili už během obecních voleb v roce 2005.