Herec Vydra údajně trápí koně, dostal na to však dotaci

Praha - Herec Václav Vydra dostal od ministerstva zemědělství dotaci ve výši pět milionů korun na provoz své koňské farmy, kde podrobuje koně kontroverzní léčebné metodě. Odborníci tvrdí, že koně trpí. Václav Vydra přesto věří, že jim to prospívá. Informace o pětimilionové dotaci od ministra zemědělství, který je navíc Vydrovým kamarádem, tak vzbudila velký rozruch.

Koně na farmě Václava Vydry nemají podkovy a jsou tzv. naboso. To samo o sobě není nic divného, neboť v České republice je bosých zhruba polovina z celkového počtu koní. Z týrání koní ale odborníci Václava Vydru obviňují kvůli způsobu, jakým svým koním vystrouhává kopyta. Metodu vzhledem k její radikálnosti označují za krvavou a pro koně nesmírně bolestivou. Vášně v koňském světě rozpoutalo video, které se objevilo na internetu koncem loňského roku. Jsou na něm zachyceni koně Václava Vydry, kteří se pohybují s velkými obtížemi a na první pohled bolestivě.

Michaela Kubištová, Svaz chovatelů českého teplokrevníka

„Myslím si, že zvířata na farmě u pana Vydry poměrně dost trpí a dost strádají. Připomíná mi to v podstatě nepovolený pokus na zvířatech člověkem, který není odborníkem. Je to víra, je to fanatismus. Nemá to s odbornou naukou nic společného.“

Václav Vydra se koním věnuje od svých dvaceti let. Před zhruba šesti lety ale jeho koně začali mít zdravotní problémy s kopyty a tehdy se Vydra seznámil s metodou německé veterinářky Hiltrud Strasserové. Ta propaguje radikální strouhání kopyt jako léčebnou metodu. Jak sám Václav Vydra říká, to mu otevřelo oči a změnilo jeho život s koňmi.

Podle Jindřicha Vinčálka z Živnostenského společenstva podkovářů dochází ale strouháním kopyt metodou Hiltrud Strasserové k nadměrnému zeslabování chodidla. „Víte, to koňské kopyto je jako lidský nehet. Když ten nehet nějakým způsobem oslabíte nebo příliš zastřihnete, tak vás to bolí. U toho koně je to naprosto stejné,“ konstatuje podkovář.

Hiltrud Strasserová vystudovala veterinární medicínu v Berlíně, kde si později zařídila i vlastní kliniku. Během své třicetileté praxe vymyslela vlastní léčebný systém strouhání koňských kopyt. Na farmu k Václavu Vydrovi pravidelně dojíždí, aby zkontrolovala tamní koně. Konvenční medicína ale její metodu péče o kopyta neuznává a označuje ji za diletantskou, vědecky nepodloženou a zdraví koní škodlivou.

Pět milionů pro Vydru z ministerstva zemědělství

Doslova šok způsobil koncem loňského roku ministr zemědělství Petr Bendl. Jen pár týdnů po svém zvolení se zasadil o to, aby Václav Vydra, se kterým se dobře zná a na jehož farmě má ustájené své koně, dostal od státu pětimilionovou dotaci. Ta má být použita na vybudování kopytní kliniky na farmě Václava Vydry. Na této klinice se pak mají léčit koně výhradně metodou doktorky Strasserové.

Reportéři ČT oslovili přední české odborníky, veterináře a další lidi pohybující se kolem koní, ale všichni tvrdí, že používaná metoda je týrání zvířat. Navíc je metoda v řadě zemí světa nelegální. „Tato metoda je v řadě států zakázána. A právě si myslím, že protože paní Strasserová už nemá šanci, kde ji prosadit, a u nás bohužel tahle legislativa to zatím umožňuje, tak se snaží aplikovat ji v Česku, ale my musíme udělat nápravu, to je naše povinnost,“ smutně konstatuje veterinář a prezident Asociace svazů chovatelů koní Jaroslav Dražan.

Kontroverzní léčba koní s dotací (zdroj: ČT24)