Šlachta by ÚOOZ s protidrogovou centrálou neslučoval

Praha – Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta nesouhlasí s tím, aby se ÚOOZ v budoucnu sloučil s Národní protidrogovou centrálou. Ministerstvo vnitra tak chce ušetřit a zefektivnit boj proti organizovanému zločinu. Podle Šlachty ovšem reorganizace představuje pro citlivé personální poměry další výrazný otřes, řízení vzniklé větší organizace s sebou navíc nese zbytečná rizika.

„Policie má v současné době tolik problémů a řeší takové věci, jako je udržení si zkušených pracovníků zejména na vyšetřování na kriminálce, že bych se osobně do velkých reorganizací nepouštěl a spíš bych co nejméně lidi neštvával, aby fungovali co nejvíce. To je můj osobní názor,“ uvedl v Interview ČT24 Šlachta.

Svou negativní roli by podle Šlachty mohla v budoucnu sehrát i nižší akceschopnost nově vzniklé větší instituce. „Kvůli úniku informací nevěřím velkým molochům. Věřím spíš hbité štice, která bude rychlá, bude postavena na dobrém analytickém systému a bude fungovat,“ konstatoval šéf ÚOOZ.

O možnostech sloučení Šlachtova útvaru s protidrogovou centrálou v současné době jedná speciální komise. Rozhodnutí by mělo padnout do června.

Kubice je pro sloučení, Lessy spíše proti

Sloučení obou útvarů navrhla loni na podzim poradní komise ministerstva vnitra, která mj. analyzuje způsoby, jak v resortu ušetřit. „Jako naprosto nezbytné se jeví vrátit se již v současné době ke spojení útvaru boje s organizovaným zločinem s protidrogovou centrálou, neboť jejich rozdělení na dva samostatné útvary bylo chybou, jež oslabila boj s organizovaným zločinem,“ stojí v závěrečné zprávě poradní komise.

Ministr Jan Kubice dříve myšlenku na slučování útvarů podpořil. Policejní prezident Petr Lessy ovšem návrh na sloučení ÚOOZ a NPC zařadil mezi doporučení, která jsou podle něho bez „zásadní analýzy“ nerealizovatelná a mohla by vést k destabilizaci. Proti jsou podle Lidových novin i šéfové obou útvarů.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)