50 tisíc podpisů je výsměch vlády, ale zkusím to

Praha – Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která někdy dostává přídomek extrémistická či radikální, Tomáš Vandas už oficiálně ohlásil svůj úmysl sehnat 50 tisíc podpisů, které by mu podle nových podmínek pro přímou volbu prezidenta umožnily kandidovat. Padesátitisícovou kvótu ale považuje za diskriminační a za výsměch vládní koalice vůči všem neparlamentním kandidátům.

„Sehnat 50 tisíc podpisů za zhruba měsíc a půl…, je tak diskriminační vůči všem kandidátům, kteří nemají podporu poslanců a senátorů, že tady jde ze strany vládní koalice o jednoznačný výsměch vůči všem neparlamentním kandidátům… Vím, že je to tedy nerovný boj pro všechny neparlamentní kandidáty, i přesto to chceme zkusit a doufejme, že se to podaří. Je to hra na parlamentní demokracii, ale ve své podstatě tady o ni vůbec nejde,“ prohlásil Vandas v Politickém spektru ČT.

Podle jeho představy by se petiční kvóta podpisů, kterými občané navrhují svého kandidáta, měla snížit třeba na 20 tisíc požadovaných podpisů. Vandas považuje také za zbytečné stanovit strop nákladů na kampaň jednoho kandidáta, podle něj proto, že by si stávající parlamentní strany vždy našly nějaký způsob, jakým takové ustanovení obejít. Finanční otázky spojené s kampaní podle něj strana zatím neřešila, prý se ale bude chovat hospodárně.

S kampaní chce Vandas začít koncem dubna a předpokládá, že do konce roku navštíví 60 až 80 měst v Česku. Zpočátku bude jeho prezidentská kampaň směřována i ke krajským volbám. Zavedením přímé volby prezidenta v jeho očích ztrácí svou klíčovou pravomoc Senát a tudíž by bylo nasnadě přemýšlet o jeho zrušení, protože je podle Vandase v tu chvíli zbytečný.

Některé výroky:

  • „Pokud bych měl vycházet z toho, jakou podporu mi dávají lidé na setkáních, řekl bych, že šance na sehnání podpisů tady je.“
  • „Myslím si, že opravdu není možné pokračovat v negativní trendu posledních 20 let, takže je nutná změna, a pokud má přijít, tak logicky od hlavy státu.“

Bc. Tomáš Vandas (43) se vyučil na středním odborném učilišti v oboru instalatér, poté absolvoval nástavbové studium na strojní průmyslové škole, které zakončil maturitní zkouškou. Bakalářský titul získal v sociální a masové komunikaci. V současnosti pracuje u pražské stavební společnosti, jejíž název na svých stránkách neuvádí. Svou politickou angažovanost považuje za důsledek osobní nespokojenosti s vývojem po listopadu 1989 a také s tím, "že poctivě pracující člověk je stále častěji zatlačován do kouta a naopak prim hrají nejrůznější podvodníci a mafiáni, kteří rozkradli a zašantročili státní majetek.

Po parlamentních volbách v roce 1998 působil v SPR-RSČ a posléze v nástupnické straně Republikáni Miroslava Sládka (RMS). Patří mezi zakládající členy Dělnické strany (18. 1. 2003), kterou vedl do jejího rozpuštění v únoru 2010 Nejvyšším správním soudem. Kandidoval v parlamentních, senátních volbách i do Evropského parlamentu. Předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se stal 20. listopadu 2010.

Videogalerie

Politické spektrum (zdroj: ČT24)

Související články