Popelka: Skutečná demokracie je to, co si přejí lidé

Praha - Naši zemi může od nespolehlivých politiků zachránit pouze lid, který masovými protesty umožní svrhnout vládu a prezidenta. Na její místo by poté nastoupila nepolitická vláda odborníků. Ta by nicméně stěžejní otázky týkající se veškerých důležitých oblastí společenského života přenechala na rozhodnutí lidí v referendu. Výsledný koncept politického režimu by se nejvíce blížil pojmu „ideální demokracie“. V pořadu Hyde Park ČT to řekl jeden z iniciátorů Holešovské výzvy a bývalý politický vězeň Slávek Popelka. Podle něj jsou čeští občané soudní a vzdělaní a svým potřebám rozumí mnohem lépe, než zkorumpovaní politici. Jediná možnost, jak představitele vlády zbavit svých funkcí, je vyjít hromadně do ulic.

„Tento protest je směřován v prvé řadě k tomu, aby vláda a prezident odešli, aby byla ustavena nepolitická vláda odborníků, aby se věci v této zemi mohly měnit k lepšímu,“ domnívá se Popelka. Volení zástupci v této zemi podle něj naprosto selhali, zklamali důvěru lidí a ti jim už nevěří. „A proto si myslím, že si lidé nepřejí, aby byl tento zastupitelský princip v naší zemi uplatňován,“ říká Popelka. O všem by se mělo rozhodovat na základě většinového názoru lidí. Jen ti jsou totiž nejkompetentnějšími posuzovateli toho, co je pro ně správné.

Referendum jako prostředek ideální demokracie?

Podle Popelky je demokracie způsob vlády, kdy o všech důležitých otázkách rozhodují lidé především prostřednictvím referenda. Na tento způsob vyjádření názoru je český národ prý připraven. „Naši lidé jsou vzdělaní, soudní a inteligentní. Neměli bychom přistupovat na hru našich politiků, kteří nám předkládají myšlenku, že lidé nejsou schopni o sobě rozhodovat. Naši lidé jsou schopni o sobě rozhodovat mnohem lépe, než naši politici,“ míní Popelka.

Slávek Popelka:

„Pojem skutečné demokracie pro mě znamená, že se v této zemi bude dít to, co si obyčejní lidé budou přát, a vcelku mi nezáleží na tom, jakým způsobem k tomu dojdeme.“

Lidé by tak v referendu podle Popelkova pojetí měli možnost rozhodovat skutečně o většině záležitostí týkajících se jejich života. „Bude se rozhodovat o celkové koncepci všech odvětví veškeré lidské činnosti včetně zemědělství, průmyslu, školství, obchodu a zahraniční politiky,“ dodal. Tento stav by se pak dle názoru Popelky blížil ideální demokracii. „Došlo by k úplnému omezení moci politických stran, které v dnešní době už nikdo nechce,“ podotkl. Lidé by následně ze svého středu vybrali slušné a zodpovědné občany, kteří jsou morálně i odborně na výši. Ti by je poté zastupovali na dalších úrovních.

Je snadné poznat, kdo je zkorumpovaný, říká Popelka

„My nechceme měnit politický režim, my chceme jenom odstranit jeho chyby,“ dodal Popelka. Není však podle něj směrodatné, jaký politický režim tady bude. Na pomyslnou špici pyramidy by se totiž měli podle něj dostat ti nejlepší lidé, které národ má. „Poznat, jestli je někdo zkorumpovaný, nebo ne, je v této zemi docela snadné,“ míní Popelka. Po svržení vlády by se na místo prezidenta mohlo dostat několik známých osobností. „Mohla by to být žena, například Táňa Fišerová, mohl by to být herec Dušek či pan Keller,“ dodal.

Popelka je přesvědčen, že v současnosti již není čas čekat do voleb. „Ta situace je natolik vážná, že ji musíme řešit tak, jak ji řešíme. Že se snažíme dostat lidi do ulic.“ Je to podle něj jediná možnost zbavit svých pozic ty, kteří selžou, zklamou a působí proti zájmům lidí. V Holešovské výzvě je v současnosti zapojena asi dvacítka iniciativ. „Uvažujeme o dalším celonárodním protestu. Ten se bude konat 15. dubna v 17 hodin na náměstí větších měst,“ uzavřel.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)