Kalousek v OVM: Holešovská výzva útočí na demokratický systém

Praha – Vystoupení mluvčího Holešovské výzvy útočilo na rozvrat všech demokratických institucí. To nebyly protesty proti vládě a vládním krokům, ale proti demokratickému systému jako takovému. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes prohlásil ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagoval tak na vlnu protestů, které se konaly v posledních dnech.

Kalousek zdůraznil, že vláda se určitě nemůže vzdát plánu na konsolidaci veřejných rozpočtů, tedy snižování deficitu, a to způsobem, který pokládá za klíčový. Připustil nicméně, že protesty bere velmi vážně. „Odlišujme od sebe legitimní protesty lidí, kteří mají jiný názor, a protestují proti tomu, jak chce vláda konsolidovat veřejné rozpočty, protože si myslí, že by to měl platit někdo jiný (hlavně já ne), a protesty lidí, kteří protestují proti tomu, že je tady vůbec demokratický systém, který má své instituce a ty instituce mají své poslání,“ prohlásil ministr financí.

Miroslav Kalousek:

„Obávám se, že v každé demokracii je část takových lidí, kteří se nesmířili s řádem demokratického systému, sní o uspořádání nějakých lepších zítřků, nějakého nového spravedlivého řádu. To bohužel jsou vždycky ty výroky, které vedou do pekel.“

Kalousek tak v postatě zopakoval slova premiéra Petra Nečase, který rovněž uvedl, že  nehodlá ani na základě protestů program vlády korigovat a zdůraznil, že bude pokračovat v konsolidaci veřejných financí.

Miroslav Kalousek a Michal Hašek v OVM
Zdroj: ČT24

Předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje a první místopředseda ČSSD Michal Hašek namítl, že vláda za rok a půl dokonale zničila a rozvrátila trpělivě budovaný sociální smír v České republice. „Nebudeme v rozporu v tom, že je třeba konsolidovat veřejné finance, ale tisíckrát se budeme lišit v cestách, jakými toho dosáhneme,“ řekl Hašek. Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, mimořádná schůze začne v úterý. „Jsem přesvědčen, že lidem dochází trpělivost a dochází jim dech,“ řekl Hašek s tím, že vláda postupně naštvává jednu společenskou skupinu za druhou. „Vyvolat hlasování o důvěře vládě je svaté právo opozice,“ řekl Hašek.

Holešovská výzva vznikla koncem loňského roku a její zasedání se konalo 28. ledna v hloubětínské Tesle. Výzva požaduje demisi vlády a odstoupení prezidenta Václava Klause pro ztrátu důvěry. Současný systém je prý prolezlý korupcí a nezreformovatelný. Dále by měla být jmenována dočasná vláda odborníků, aby začaly přípravy „spravedlivých demokratických“ voleb. Žádá také uzákonění běžně použitelného referenda. Kromě jiného chce i zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy, odvolání podpisu na smlouvě ACTA. Výzva také kritizuje zadluženost Česka a to, že řadě lidí nestačí jejich příjmy na pokrytí základních životních potřeb. Iniciativě vadí chování exekutorů, politiků i justice, která je podle ní paralyzovaná.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)