Vyhánět politiky nemá smysl. Musíme přemýšlet, koho volíme

Praha – Lidé v minulém týdnu do ulic přišli právě proto, že je oslovil někdo, kdo s politikou nemá vůbec nic společného. Výzvy k odstranění všech českých politiků jsou ovšem nezodpovědné a nelze je brát vážně, myslí si komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov. Stejný názor má i socioložka Jiřina Šiklová, která se zároveň obává, aby současné pouliční protesty nepřerostly v násilí.

Mitrofanov konstatoval, že velké množství Čechů ztratilo důvěru v politiku. „Spousta lidí nevěří politikům jako profesi, nevěří těm, které vídají každý den v televizi a novinách.“ Podle něj si ale rozhořčení lidé musí také uvědomit, že na tyto pozice politické vůdce sami vybrali. „Tito politici k nám nepřišli z Marsu, ani nepřijeli na sovětských tancích, ani neuzurpovali moc. Všechny je demokraticky zvolili občané této země,“ podotkl novinář v Hyde Parku ČT24.

Ačkoliv Alexandr Mitrofanof uznává, že nynější projevy tisíců lidí na českých a moravských náměstích jsou legitimní, vůdce Holešovské výzvy Slávka Popelku či pražského taxikáře Zdeňka Ponerta, odmítá brát vážně. „V momentě, kdy vyzvali lidi, aby přišli na náměstí a projevili se veřejně, vstoupili sami do politiky,“ vysvětluje komentátor a zároveň upozorňuje, že organizování protestů s sebou zároveň nese velikou odpovědnost a také nutnost nabídnout následné kroky. „Pan Popelka bohužel ukázal, že dál to promyšlené nemá,“ dodal.

Demonstranti na Nuselském mostě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

A socioložka Jiřina Šiklová k tomu dodává: „Když napadnete všechny politické strany, tak poté nemáte žádnou sílu, jak byste pokračoval. Pokud nemáte alternativu, pokud nemáte vytvořené politické strany, tak shození vlády pouze znamená ztrátu času a peněz.“ Také podle Mitrofanova nelze politickou krizi řešit tím, že „přijde rozhořčený dav lidí a všechny politiky vyžene.“

Alexandr Mitrofanov o příznivcích Holešovské výzvy:

„Na čtvrtečních demonstracích jsem z lidí cítil čtyři emoce – zlobu, nepochopení, únavu a frustraci. Byli tam lidé z různých věkových skupin, různé sociální úrovně. Ti lidé tam přišli, protože nejsou schopni pochopit ani ochotni přijmout, co vůči nim vykonává současná Nečasova vláda.“

Komentátor Práva se se Šiklovou shoduje, že současné projevy nespokojenosti, které vyjadřuje Holešovská výzva, demokracii neohrožují. „Nebezpečí pro demokracii by to bylo, kdyby tento dav vzal ztečí Pražský hrad, Poslaneckou sněmovnu, Strakovu akademii, vše tam rozbombardoval, vypadnul a pak by nastal chaos,“ uvažuje.

Šiklová ovšem varuje, že výzva by mohla přejít v násilí. „Je to takové varování. Pokud vláda nedá lidem pocit, že se jim něco podařilo udělat, tak vidím velké nebezpečí, že se objeví opravdu radikální skupiny,“ tvrdí s tím, že riziko nevychází od organizátorů dnešních protestů, ale spíše od těch, kteří mohou přijít po nich. „Do dění se mohou dostat ti, co chtějí dělat nepokoje,“ obává se.

Protivládní protest na Václavském náměstí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Jiřina Šiklová, socioložka:

„Velké požadavky, jako třeba demise vlády či neomezená generální stávka, jsou nesmysl. Kdo by uznal tu demisi? Zde není žádný politický subjekt, který by tak postupoval. Musí to být konkrétní požadavky… Neříkejte mi, že by vláda nemohla pana Dobeše nebo pana Drábka odstavit. Když ho dají na druhou kolej, není to tak hrozné, je to taková maličkost.“

Odbory neplní svou funkci, tvrdí socioložka

Hlavním problémem Holešovské výzvy je podle Šiklové její složení, netvoří ji žádná homogenní skupina „jednoznačně naštvaných“. „Dělá to spíše dojem happeningu či rowdies, než cokoliv jiného,“ poznamenala přednášející z pražské filozofické fakulty. „Ve skutečném kapitalismu by do ulic vyšli dělníci a povedou je odbory. Odbory u nás nehrají takovou roli, jakou by měly mít, fakticky nemají žádný význam.“

Jiřina Šiklová
Zdroj: ČT24

Situace se přesto mění. K Holešovské výzvě se totiž v pondělí tuzemské odbory přidaly a postup proti kabinetu premiéra Nečase dokonce chtějí sjednotit. ČMKOS, která kritizuje zejména omezení státních výdajů na sociální služby, zvyšování DPH a omezení valorizace důchodů se chce s Holešovskou výzvou domluvit na společném pochodu ulicemi.

Rada ČMKOS za tím účelem založila koordinační výbor. Velká protivládní demonstrace, kterou již podpořila opoziční ČSSD a které se mají účastnit všechny odborové svazy, je plánována na sobotu 21. dubna. Možnost stávek odborový předák Jaroslav Zavadil nevyloučil. Mitrofanov tento postup kvituje. „Myslím si, že tohle je ta správná cesta,“ uzavřel komentátor Práva.