Deset mužů mělo díky podvodům připravit banku o 160 milionů

Praha – Detektivové protikorupční policie obvinili deset mužů podezřelých z toho, že úvěrovými podvody připravili banku o 160 milionů korun. Na podvodech se podílel i jeden zaměstnanec banky. V rámci akce Pavučina také policisté provedli několik domovních prohlídek, při nichž zabavili mimo jiné i vůz Aston Martin za čtyři miliony korun. Dva obvinění jsou nyní ve vazbě. V případě odsouzení mužům hrozí až deset let vězení.

Muži prý předkládali fiktivní smlouvy zejména na stavební práce, čímž chtěli banku ujistit, že bude dluh řádně splacen. Pravost faktur dokládali obvinění i protokoly o předávání díla, které ale nebylo provedeno ani předáno, uvedla dnes na webu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. 

Většina získaných peněz prý zůstala jednomu z podezřelých, který se pak snažil jejich původ zakrýt převody na účty různých obchodních společností. Sedm mužů teď čelí obvinění z úvěrového podvodu, dva z pomoci k úvěrovému podvodu. Poslednímu se obvinění rozšířilo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, doplnila mluvčí.