Dobeš už nestihne připravit projekty pro EU

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) nestihne do března připravit všechny naplánované programy z Evropské unie za 6,2 miliardy korun. Chce proto přesunout 2,5 miliardy korun přímo školám na zlepšení přírodovědných a technických oborů a na modernizaci vysokých škol. Odstupující ministr to řekl po dnešním jednání s eurokomisařem pro zaměstnanost a sociální věci László Andorem, který je v Praze spolu s evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem.

Ministr školství Dobeš chystal více než 30 takzvaných individuálních národních projektů. Některé pochybné projekty ale musel po kritice Evropské komise zastavit. Šlo například o SPORT, který měl za 650 milionů korun vzdělávat trenéry a přivést mládež ke sportu.

S Ándorem se prý dohodl, že 2,5 miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dostane regionální školství a vysoké školy. Vzdělávací instituce by měly o peníze žádat zjednodušeným způsobem podobným takzvaným šablonám, jejichž prostřednictvím mohou všechny mimopražské základní a střední školy získat peníze na zkvalitnění výuky. Peníze by podle Dobešova plánu měly být realokovány do konce prázdnin. O tom ale bude ještě vyjednávat ministrův nástupce ve funkci.

Odstupující ministr Dobeš dnes také jednal s Hahnem, který zaštiťuje program Výzkum a vývoj pro inovace. „Téměř vše máme podepsáno,“ prohlásil po schůzce Dobeš. Většina projektů na vědu je podle něho schválena a čeká se jen na proplácení dotací. S Hahnem prý také už předjednal, že by v příštím programovacím období mohla peníze na vzdělání a vědu čerpat i Praha, která dosud jako bohatý region na podporu z eurodotací nedosáhla.

Kvůli chybám v čerpání peněz z evropských fondů bylo ministerstvu školství pozastaveno vyplácení 1,2 miliardy korun z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dobeš slíbil do konce března zjednat nápravu, ve středu ale kvůli vládním škrtům ohlásil rezignaci.

TK Josefa Dobeše po jednání s eurokomisaři (zdroj: ČT24)