Policie se pustí za piráty silnic v nových passatech

Mošnov (Novojičínsko) - Dalších 20 silných aut dnes převzali policisté v Mošnově na Novojičínsku. Vozy VW Passat mají sloužit především na stíhání pirátů silnic. Mají 300 koní, rychlosti 100 kilometrů v hodině z nuly dosáhnou za 5,5 sekundy a dosáhnou maximální rychlosti 250 kilometrů v hodině. Policie vozy koupila za 30 milionů korun, z toho částkou 25 milionů přispělo ministerstvo financí.

Dosud policie měla k dispozici 15 silných vozů značky VW Passat. Původně jich ale koupila 16. Jeden vůz byl po závažné nehodě vyřazen. „Během tří let hlídky v těchto vozech řešily víc jak 80 000 přestupků. Částka, kterou na pokutách vybrali, se pohybuje okolo 90 milionů korun,“ uvedl policejní prezident Petr Lessy.

Dodal, že zatím silné vozy policisté využívali při dohledu nad silničním provozem na dálnicích. „Od dnešního dne, kdy jsme flotilu takto významně rozšířili, se vozy přesunou i na rychlostní komunikace a silnice první třídy,“ řekl.

Auta si dnes převzali konkrétní policisté, kteří s nimi budou jezdit. Ti z letiště na Novojičínsku zamířili do všech krajů, Prahy a několika dálničních oddělení. Jedinou ženou mezi policisty byla pětadvacetiletá Miroslava Ježková. Do nového vozu usedla po speciálním školení. Na něm se učila ovládat nejen silné auto, ale i techniku, kterou je vůz vybaven. Zařízení uvnitř totiž měří rychlost za jízdy i ve statické poloze. Dokáže poznávací značku najít v databázi a zjistit, zda vůz například není kradený. Celkem tento výcvik absolvovalo 200 policistů.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)