Zrušit ministerstva by bylo možné nejdřív za dva roky

Praha - Plán na snížení počtu ministerstev, o němž při řešení vládní krize mluví lídři koalice, by zřejmě znamenal konec samostatného ministerstva kultury, životního prostředí a místního rozvoje. Plány ale narážejí – ČSSD nechce o rušení kultury a životního prostředí ani slyšet. Zrušit tyto úřady by kvůli platným zákonům bylo možné nejdřív za dva roky.

S nápadem na rušení ministerstev přišly Věci veřejné. ODS ani TOP 09 proti nejsou. „Bude-li to skutečně úspora v objemu rozpočtové kapitoly, je nám nám úplně jedno, jestli tam sedí František, nebo Alois,“ řekl například první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. ČSSD je ale proti, souhlasili by pouze se zánikem ministerstva pro místní rozvoj. Za jak dlouho se dá zrušit ministerstvo? Nejbližší termín je leden roku 2014. Musí se totiž přepsat a schválit několik zákonů, hlavně kompetenční zákon.

Ministr Kalousek před několika týdny připravil plán na rušení dalších menších státních úřadů. Třeba Kancelář finančního arbitra chce převést pod ministerstvo financí, Vojenský vlečkový úřad pod obranu a Ředitelství vodních cest pod ministerstvo dopravy. Ušetřit tak chce kolem dvou miliard korun.

Hrušínský: Nevěřím, že není kde škrtat

Herec, ale také ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský nevěří, že už není na ministerstvu kultury kde škrtat. Vlastní divadlo provozuje už deset let. „Vím, že to, co se dá zvládnout v pěti lidech, tak na to jsou v jiných institucích desítky, možná stovky lidí,“ tvrdí Hrušínský. Sám přestal ministerstvo již před lety žádat o pomoc, protože žádná nepřicházela.

Rušení ministerstev není jen českou specialitou. Společný úřad pro kulturu a školství má Rakousko a Finsko. V Maďarsku oblast spravuje ministerstvo pro národní zdroje, které se mimo školství zabývá i zdravotnictvím.

Naopak obdoba českého ministerstva pro místní rozvoj je v Evropě spíš výjimečná. Regionální záležitosti mají mezi sebe obvykle rozdělené ostatní úřady - třeba ministerstva průmyslu nebo životního prostředí. Zvláštní instituci mají například Poláci nebo Rumuni. Měli ho i Řekové, ti tento úřad ale před třemi roky zrušili.

Na Slovensku například v roce 2010 Ficova vláda zrušila hned dva úřady - ministerstvo výstavby a ministerstvo životního prostředí. To druhé ale už zase funguje. Po nedávných volbách se dostal k moci opět Fico. Slučování úřadů bude zřejmě pokračovat, Fico se ale nechal slyšet, že tak učiní až po důkladném auditu. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)