Češi mají nejraději Slováky, vztah k Romům se stále zhoršuje

Praha - Nejméně sympatickou národnostní menšinou v Česku jsou stále Romové. Druzí nejméně oblíbení jsou u Čechů Albánci. Naopak nejsympatičtější jsou nadále Slováci. Vyplývá to z březnového průzkumu o 16 národnostních menšinách, jehož výsledky zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Na otázky odpovídalo 1 053 osob.

Romové jsou nesympatičtí 78 procentům Čechů nad 15 let, sympatie vzbuzují jen u sedmi procent lidí. Velmi nesympatičtí pak byli 41 procentům lidí. Z průzkumu si tak odnesli nejhorší hodnocení. Ze sedmi získali 5,69 bodu. Před rokem k nim přitom chovalo sympatie 12 procent lidí. Opačný postoj mělo 74 procent dotázaných.

Nejlépe ohodnotili Češi sami sebe

Druhou nejméně oblíbenou menšinou jsou u Čechů Albánci. Sympatičtí jsou 15 procentům lidí, záporný vztah k nim má 48 procent dotázaných. V průměru dostali 4,75 bodu ze sedmi. Na třetí příčce od konce se s 4,64 bodu umístili Ukrajinci. Sympatie k nim chová pětina Čechů, nesympatičtí jsou 51 procentům lidí.

Slováci jsou sympatičtí 88 procentům lidí, nesympatičtí každému pětadvacátému dotázanému. Dostali 2,16 bodu. Nejlépe ohodnotili Češi sami sebe. Sympatičtí byli 89 procentům dotázaných, nesympatičtí každému padesátému. Třetí v oblibě skončili Poláci. Čtvrté místo připadlo Židům. Vietnamci si získali sympatie 35 procent a antipatie třetiny Čechů.

K Němcům vyjadřují častěji sympatie lidé od 30 do 44 let. Osoby, které svou životní úroveň hodnotí jako špatnou, mají větší odstup k Polákům, Němcům, Ukrajincům, Maďarům, Bulharům, Vietnamcům, Rumunům, Řekům, Židům, Srbům, Albáncům a Číňanům. Naopak dotázaní s dobrou životní úrovní víc pociťují sympatie k Němcům, Vietnamcům, Rumunům, Řekům, Židům a Číňanům, uvedlo CVVM.