Vedení ČSSD připouští po volbách menšinovou vládu s komunisty

Praha – Sociální demokraté nevylučují v případě volebního vítězství vládu s podporou komunistů. Píšou to Lidové noviny s odvoláním na výsledky ankety mezi čelnými představiteli socialistů. Nejvíce by si jich přálo menšinový kabinet s podporou KSČM, píšou LN. „My nemůžeme spolupracovat s TOP 09 a ODS, moje současné odhady jsou menšinová vláda s podporou komunistů. Například v zahraničněpolitických otázkách by ta spolupráce mohla být i širší,“ citují Lidové noviny místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Pokud nebudou sociální demokraté schopni vytvořit většinovou vládu nebo koalici, je na menšinovou variantu připraven i šéf strany Bohuslav Sobotka. „Zvažujeme tuto možnost,“ odpověděl v anketě Lidovým novinám. 

Možnost přijmout tichou podporu komunistů nepopírá ani šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc. „Chceme v prvé řadě jednat s důvěryhodnými subjekty, a ne s někým, jako jsou Věci veřejné. Koalici s komunisty si představit nedokážu, o menšinové podpoře bychom ale určitě mohli jednat,“ uvedl. 

Rozhovor s Jiřím Dienstbierem (zdroj: ČT24)

Někteří poslanci, které LN oslovily, jdou prý ještě dále. Mimo záznam přiznávají, že hodlají iniciovat zrušení tzv. bohumínského usnesení, které sociálním demokratům otevřenou vládní spolupráci s KSČM zakazuje. Proti spolupráci s KSČM se přitom v minulosti několikrát vyslovil Sobotkův rival a první místopředseda ČSSD Michal Hašek, připomínají LN. 

Podle dubnového modelu CVVM by ČSSD ve volbách do sněmovny získala 37 procent hlasů, komunisté přitom poprvé od přelomu let 1999/2000 porazili ODS a skončili na druhém místě se ziskem 20 procent hlasů.