Lidé jsou nespokojeni, více než 70 procent chce předčasné volby

Praha – Demonstrace proti vládě, které se podle odborářů zúčastnilo až 120 tisíc lidí, skončila. Odbory spolu s občanskými iniciativami protestovaly proti vládním reformám a škrtům, které podle nich rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. A co občanům vlastně nejvíc vadí na vládních reformách? Podle bleskového průzkumu agentury Median pro Českou televizi je to zvyšování DPH. To odmítá víc než třetina dotázaných, skoro 36 procent. A pro předčasné volby je podle tohoto průzkumu v tuto chvíli více než 70 procent dotázaných.

Šestnácti procentům nejvíc vadí zvyšování daní z příjmu a kritizují i prodlužování věku odchodu do důchodu, což je trnem v oku skoro 14 procentům respondentů. Zpomalení růstu penzí, snižování sociálních dávek a zvyšování poplatků ve zdravotnictví odmítá kolem 10 procent dotázaných. 

Průzkum ČT k vládním reformám
Zdroj: ČT24

Ale nejsou to jen škrty, co lidem na vládě vadí. Jsou to i politické a korupční aféry ministrů. To nejvíc kabinetu vytýká 35 procent lidí, o procento méně kritizuje právě škrty a reformy. A lidem vadí i neustálé hádky uvnitř koalice (skoro 13 procent), nedostatečný boj s korupcí (skoro 12 procent), protiunijní politika vlády a špatné čerpání peněz z EU. 

Právě kvůli tomu si víc než 70 procent lidí přeje, aby byly co nejdřív předčasné volby. Jen necelých 23 procent chce, aby Nečasova vláda vedla zemi dál. Průzkum se uskutečnil v době příprav dnešní protivládní demonstrace odborů a v době, kdy ODS oznámila záměr vypovědět koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými (VV) a kdy část poslanců VV odešla ze strany.

Sociální nebo politická demonstrace?

Dnešní demonstrace byla podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska politická, protože na ní podle něj zněly ryze politické požadavky. Nicméně vláda jim podle Kalouska nemá v úmyslu vyhovět. Šéf odborů Jaroslav Zavadil se naopak domnívá, že šlo o sociální demonstraci, o demonstrace proti sociálním dopadům. „Byla to občanská demonstrace,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Události o protivládní demonstraci 21. dubna 2012 (zdroj: ČT24)