Wagnerová: Jak se má v zákonech orientovat normální člověk?

Praha – Každý rok přibývá mnoho nových zákonů. Kolik jich přesně je, to neví ani vážená místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. „Upřímně řeknu, že nevím, kolik zákonů ročně se přijímá, ale musí to být veliká porce,“ říká. Jenže množství zákonů spravedlnosti škodí. "Nepřispívá to ke spravedlnosti. Rozmělňuje ji to, rozostřuje a nejen to: ono ji znemožňuje,„ zlobí se Wagnerová. “Mnohdy mají i soudci a advokáti problém s tím, aby zjistili, jaké právo v daném okamžiku aplikovat na případ, který mají řešit. Jak se v tom má proboha orientovat normální člověk, který není právník?"

Stále přitom platí, že neznalost zákona neomlouvá. „To je přímo útok na spravedlnost, když je právo takto neseznatelné,“ říká Wagnerová.

„Ukázalo se, že sbírky zákonů v tištěné podobě jsou téměř nepoužitelná záležitost, neboť se zákony novelizují,“ připomíná Wagnerová. Obecní úřady přitom mají povinnost mít pro občany sbírky zákonů v papírové podobě, ale nemusí mít zákoníky zpracovány elektronicky.

Rozhovor s Eliškou Wagnerovou (zdroj: ČT24)

„Tam, kde by právo mělo reagovat na rychlý vývoj, který je nezastavitelný, tak tam nereaguje. Ale přitom tam, kde jsou jaksi ve hře zájmy, které jsou silné, tak tam to jde překonat,“ komentuje to Wagnerová.

Zruší Ústavní soud volby v Praze?

Jednou z nejsledovanějších otázek, kterými se v současnosti Ústavní soud zabývá, je legitimita komunálních voleb v Praze.

Prezident republiky Václav Klaus řekl, že si nedokáže představit, že by Ústavní soud výsledky pražských voleb zrušil a že podle něj je možné měnit zákony pro budoucí volby, ale není moudré měnit výsledky voleb zpětně.

„Otázka představit si, nepředstavit si, je otázka spíše spojená s mírou imaginace. Já ovšem s imaginací nechci pracovat. Chci pracovat s kompetencemi Ústavního soudu. Jisté je, že v tom daném případě Ústavní soud neruší volby, on by musel zrušit výsledek městského soudu, když jde o Prahu. A městský soud by poté musel znovu rozhodovat,“ říká k tomu Wagnerová.

Hledám důsledně inspiraci v zahraničí

Devět z patnácti soudců Ústavního soudu má více než tři roky staré resty. Trojice soudců má dokonce sedm takových případů. Naopak nejrychlejší ústavní soudkyní je právě místopředsedkyně soudu Wagnerová.

„Hledám důsledně inspiraci pro svá rozhodnutí i v zahraničí, tudíž základní práva se snažím vykládat tak, jak jsou vykládána v dalších evropských státech, a zejména v těch tradičních evropských státech, kde je delší zkušenost s ústavním soudnictvím a samozřejmě mnohem bohatší judikatura k jednotlivým základním právům,“ prozradila svou metodu Wagnerová.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24