Člen provládní platformy: Řada lidí z VV chce jít s námi

Praha – Uvnitř Věcí veřejných je řada lidí, kteří projevili zájem s námi spolupracovat, řekl bývalý poslanec VV Martin Vacek, člen dosud neformálního uskupení kolem vicepremiérky Karolíny Peake, o jehož hlasy se dnes bude opírat vláda při hlasování o důvěře. Podle Vacka musí být ale u každého podobného spojence klíčové, zda chce skutečně prosazovat program Věcí veřejných a podpořit vládu rozpočtové odpovědnosti. Jako kandidát VV se prý k těmto bodům zavazoval už ve volbách v roce 2010. Ten z kolegů, kdo nehodlá podpořit rozpočtově odpovědnou vládu, se podle něho zpronevěří svému programu.

„Já jsem byl zvolen jako člověk, který propaguje program VV. Jsem mu věrný a budu ho nadále propagovat. Základem toho bylo, že budeme podporovat vládu rozpočtové odpovědnosti. Ten z nás, kdo dnes nebude hlasovat pro vládu rozpočtové odpovědnosti, ten se zpronevěří svému programu. Já takový rozhodně nebudu,“ řekl během pořadu Vacek.

Právě on je jedním z osmi poslanců, kteří se minulý týden postavili za bývalou místopředsedkyni strany Peake a odešli z Věcí veřejných. Vacka k tomu podle jeho slov vedla osobní nespokojenost se způsobem, jakým byla strana vedena, i osobní zodpovědnost za politický program. „Myslím, že současné programové prohlášení je se všemi dodatky nastaveno tak, aby v tom byl obsažen program VV, který já prosazuju a dokud ho bude i Petr Nečas prosazovat a ctít, nemám důvod ho nepodpořit,“ řekl na adresu premiéra.

Uvnitř Věcí veřejných, své bývalé straně, byl prý Vacek dlouhodobě nespokojen s tím, jak se ve vedení strany diskutovalo a rozhodovalo. „Já nejsem zvyklý na direktivní řízení v politice… Pan Bárta je typ člověka, který chce direktivně řídit a myslí si, že je to tak správně. Já hledám kompromis a konstrukci, nikoliv destrukci,“ sdělil Vacek.

Martin Vacek:

„Já vnímám slovo přeběhlík typu u pana doktora Melčáka. Jestliže kandiduje za ČSSD, poté přejde k jiné politické straně a propaguje její politický program, tak logicky je přeběhlík. Jestliže se bavíme o lidech, kteří i dnes říkají, že základním kritériem je nadále prosazovat program Věcí veřejných, stát si za tím, a to, co jsem voličům slíbil, nadále plnit, není to přeběhlictví.“

Kromě vymezení vůči pojmu přeběhlík Vacek zpochybňuje i obvinění, že by se připojil k nové platformě kvůli osobnímu prospěchu. „Já nevím jak ostatní, ale já tímto krokem žádný lépe placený post nezískám a ani se na nějaký lépe placený post, lidově řečeno, nehrabu.“ Sám se prý po oznámení Peake o odchodu z VV a záměru vytvořit nový politický subjekt obrátil na domovskou radu VV ve Zlíně, zda jeho úmysl připojit se k vicepremiérce podporuje. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)