Novinář Best: Změna koalice může být puč na Bártu vedený Bártou

Praha – Koaliční vláda po včerejšku získala pozměněnou podobu – sice přišla o pár podpůrných hlasů, ale odstřihla se od nyní nepřijatelně zkompromitovaného poslance Víta Bártu, který zůstává se zbytkem původního klubu Věcí veřejných v „konstruktivní opozici“. Řečeno slovy Erika Besta, komentátora internetového deníku Fleet Sheet, je celá akce spojená se skupinou poslanců kolem Karolíny Peake především pučem na Víta Bártu. Ten se pro nepravomocné odsouzení za úplatkářství stal v koalici nepřijatelným, podle Besta je ale jednou z možných záminek i předem připravený scénář, jak vyhovět požadavkům ODS a TOP 09 a naoko odstavit Bártu ze středu pozornosti. Bývalý šéf poslaneckého klubu VV po soudním rozsudku pozastavil členství ve straně, poslaneckého mandátu se ale nevzdal. Mimo jiné Bárta uvažuje o kandidatuře na hejtmana Plzeňského kraje.

Ať už důvodem přeskupení v řadách nejmenšího koaličního partnera bylo cokoliv, podle Besta je hlavní výsledkem – ke spokojenosti ODS a TOP 09 – odsunutí Bárty mimo hlavní koaliční proud. To samé však prý nemusí navzdory prohlášením platit pro novou koaliční platformu Karolíny Peake, která mezi poslanci VV usilovně hledala spojence pro vládní podporu.

„Jsou tři různé způsoby: buď je to spiknutí pana Bárty, který to takto vymyslel, aby se ho zbavili a vláda mohla pokračovat. Druhá možnost je, že šlo o iniciativu Peake, která se jinak nemohla zachránit, a bylo to čistě její rozhodnutí, nebo to byla dohoda pana Nečase, Kalouska a Peake. Ale hlavní výsledek je v každém případě stejný, tedy že pan Bárta je mimo a koalice pokračuje,“ uvedl komentátor.

V ohlasu na výsledek včerejšího stvrzení nového složení koalice tedy Best připustil, že platforma Peake může být domluveným projektem, kterým Věci veřejné, potažmo Vít Bárta, neztratí reálný vliv na vládní politiku. „Domnívám se, že je to možné. Myslím, že politici jsou velice šikovní a nám nemusí být úplně jasné, jak to bylo domluvené. To nemusí být nutně spiknutí, ale zkrátka šikovný politický tah,“ sdělil Best.

Podle Besta si totiž někdejší ministr, místopředseda strany či šéf poslaneckého klubu svůj vliv ponechá. „Bude muset být samozřejmě opatrnější, aby to nebylo tak vidět, a myslím si, že rozdíl mezi tím, co jsme měli dříve a co teď, je to, že ti, kteří byli dříve proti některým věcem, např. církevní restitucím, budou moci svobodně vystupovat proti tomu, zatímco dříve nemohli, protože byli svázáni koaliční dohodou,“ dodal americký novinář žijící v České republice.

Jedním z hlavních témat ve veřejných debatách byly v uplynulých dnech pokusy o definici slova „přeběhlík“ ve spojitosti s odchodem části poslanců VV ke koaličnímu táboru. Podle Besta v ostatních státech nejsou politické přestupy v rámci parlamentů tak častým jevem. „V jiných zemích, neplatí to pro všechny, ale obecně řečeno jsou politické strany kompaktnější, protože také existují déle a je tam větší loajalita i tlak na to, aby zůstali věrni své straně,“ řekl komentátor.