Sportovce bude zastřešovat Český olympijský výbor

Praha - Nejmocnější organizací tuzemské tělovýchovy se má do budoucna stát Český olympijský výbor. Jednotlivé svazy se na tom shodly na sobotní bouřlivé valné hromadě ČSTV. Chtějí, aby zastřešoval všechny sportovce, jednal s úředníky a politiky a v neposlední řadě zasahoval do chystaných zákonů.

Zákonem o bezpečném pohybu při lyžování a snowboardingu se vláda sice odmítla zabývat, Parlament ho ale bude řešit. Pokud projde v současné podobě, prakticky znemožní pořádání lyžařských závodů. A chystaná úprava cyklistiky by zase zkomplikovala pořádání soutěží v uzavřených areálech. Podobných příkladů je víc. 

„Dnes prochází Parlamentem velké množství zákonů. Už se nám stalo, že některé části těchto zákonů mohou určitý sport úplně zrušit,“ tvrdí Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů. Život sportovcům nově komplikuje například i zákoník práce, který vůbec neřeší pozici profesionálních sportovců. Kupříkladu Roman Šebrle by musel v Dukle podepsat zaměstnaneckou smlouvu, bez ohledu na jeho sportovní výsledky. 

Také na první pohled se sportem nesouvisející a neškodný zákon o veřejných zakázkách sportovcům znemožnil kvalitní zimní přípravu. „Sportovci si vybrali nějaké středisko, kde nenapadl sníh. A my jsme se na základě toho, že jsme udělali výběrové řízení na to konkrétní středisko, nemohli přesunout jinam,“ popisuje problémy Jiří Kejval, místoopředseda Českého olympijského výboru. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Kvůli všem těmto problémům vytáhly sportovní svazy do protiofenzívy. Nově navrhovaný zákon by povýšil Český olympijský výbor na orgán, který bude moci přípomínkovat jakýkoliv zákon, který půjde do sněmovny v případě, že by ovlivňoval tělovýchovu. „Byl bych rád, aby to tak bylo. Ministerstvo má ještě za mě připravený tento zákon, který půjde do vlády,“ komentoval Josef Dobeš, exministr školství. 

Olympijský výbor se už teď dočkal dalšího posílení, pozici zastřešující organizace českého sportu přebírá od otřesené ČSTV. Z kdysi všemocného svazu se naopak stane servisní a správcovský orgán.