Poslední dubnová noc patří tradičně pálení čarodějnic

Praha - Poslední duben patří tradičně pálení čarodějnic. Na mnoha místech republiky tak dnes vzplanou ohně, které mají podle lidových zvyků chránit před zlými silami. V pohotovosti jsou taky hasiči. Kvůli vlně veder upozorňují, že se ohně mohou snadno rozšířit, a proto vyzývají k opatrnosti. Na noc známou jako jako filipojakubská, Valpuržina noc nebo noc Beltine pořadatelé chystají na mnoha místech Česka hudební program, soutěže a hry pro děti i dospělé.

Do pražského klubu Ladronka se malé i velké kouzelnické bytosti slétnou již posedmé. Zábava začne v 15:00 a potrvá až do noci. „Na programu budou sporty, hry, soutěže, divadelní představení a koncerty kapel Žlutý pes a Airfare. Nebude chybět ani opékání špekáčků a písničky u táboráků,“ uvedla starostka Městské části Praha 6 Marie Kousalíková. Součástí akce je i volba Miss čarodějnice a Čarodějnice na kolečkách. Kdo se nestihne namaskovat doma, může se nalíčit v místním „čarodějném salónu šerednosti“.   

Akce v České republice:

Praha

- Tradiční pálení čarodějnic se bude slavit na Bobové dráze Prosek. Od 15 hodin bude pro děti i jejich rodiče připraven program. Otevřena bude restaurace, bobová dráha i lanový park. Pro malé návštěvníky si dětští animátoři připravili speciální hry a soutěže. Za splněné čarodějnické úkoly čeká na každého odměna, která určitě zasytí. Večer pak vyvrcholí zapálením slavnostní hranice s čarodějnicí.

- Slet čarodějnic, čarodějů a čarodějňat se koná i v parku Ladronka. Na malé i velké účastníky čekají soutěže, divadelní vystoupení, sportovní aktivity, kouzelnická škola, tvořivé dílny, soutěž Miss čarodějnice a mnoho dalšího. Vstupné na akci i všechny aktivity je zdarma.

Jižní Čechy - Na Buškově hamru bude slet čarodějnic. Lidé mohou přijít v maskách. Odpolední program bude věnován opékání špekáčků a klobás, výtvarné dílničce a upálení hamerské čarodějnice.

Plzeň - Pálení čarodějnic v Borském parku. SVČ Plzeň Skupova si tu pro návštěvníky připravila tradiční čarodějnický rej.

Jarní trhy spojené s pálením čarodějnic pořádá Spolek břevnovských živnostníků u Břevnovského kláštera. Návštěvníkům se zde představí řemeslníci a farmáři a mohou ochutnat domácí čokoládu či bramborové spirálky a zakoupit špekáčky k opékání. Zapálení ohňů se chystá od 17:00 a hlavní hranice se rozhoří o dvě hodiny později.   

Velká oslava „čarodějnic“ plná hudby, workshopů, divadla a prezentací neziskových organizací se koná v pražském Centrálním parku na Pankráci u kavárny Café Na půl cesty. Čarodějnický průvod nabídne akce s názvem Malostranské čarodějnice 2012. Sraz lampiónového průvodu s bubny je v 19:00.

Vyhlášení nejošklivějších čarodějnic a čarodějů se večer koná v Bedřichově na Liberecku. Návštěvníky čekají i žabí stehýnka, netopýří křidýlka a omamné lektvary. Slet čarodějnic chystají například i České Budějovice. Malí i velcí adepti čarodějnického řemesla budou mít k dispozici školu kouzel, součástí akce bude i bubenická show, rituální tanec a po setmění ohňová podívaná. Hlavním kouzelníkem celého dne bude Ondřej Sládek, který je mistrem České republiky v moderní magii.

U pálení často asistují dobrovolní hasiči

Na velký oheň se připravují také v obci Olešná na Pelhřimovsku. Místním tady budou stejně jako každoročně s organizací pomáhat dobrovolní hasiči. „Sehnali jsme dřevo, které se v obci válelo, a to budeme pálit,“ plánuje starosta Olešné a dobrovolný hasič Josef Bláha. Kromě občerstvení se lidé mohou těšit i na živou hudbu.

Podobně to bude vypadat i v Hlásné Třebáni nedaleko Karlštejna. Z osmi stovek obyvatel jich padesát slouží u dobrovolných hasičů. I proto je pálení čarodějnic jedna z největších událostí v obci. Děti vyrobily čarodějnici, vatru hasiči postavili už v pátek a připravena je už i 40 let stará cisterna.

Připravte si vodu, písek a hlínu, doporučují hasiči

Vzhledem k současné vlně vysokých teplot tuzemští hasiči upozorňují, aby si lidé při pálení čarodějnic dávali velký pozor - oheň se může snadno rozšířit.„ “Doporučujeme vybrat si pro pálení vhodné místo a také si připravit vodu, písek a hlínu, kdyby se oheň náhodou rozšířil do okolí na suchou trávu," poznamenala mluvčí hasičského záchranného sboru Ivana Svitáková. Hasiči také varují před spalováním nevhodných materiálů, například za pálení pneumatik a plastů hrozí pokuty v řádech tisíců korun.

Pálení můžete nahlásit dopředu - předejdete zbytečným výjezdům

Každoročně tuzemští záchranáři vyjíždějí poslední dubnový den k desítkám požárů. Zaměstnávají je ale tradičně i plané výjezdy, jedna akce přitom stojí tísíce korun. Ideální je proto, když organizátoři sletů nahlásí své akce hasičům předem. „Nejjednodušší je zadat pálení na webu HZS,“ uvedla mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová. Do databáze je potřeba zadat datum, místo a přibližný čas pálení. Kromě toho i kontaktní osobu a její telefon. Povinnost hlásit oheň ze zákona mají spolky, obce a právnické osoby. Fyzické osoby povinnost nemají a právě ty hasiči prosí o nahlášení.

Většina zvyků, které se k poslední dubnové noci a pálení čarodějnic vážou, se vyvinula z lidových pověr. Přes den se měl například udělat důkladný jarní úklid hospodářství, protože špína a nepořádek byly živnou půdou pro řádění čarodějnic. Tajemnější úkony se prováděly v noci. Etnologové zjistili, že součástí prapůvodního pohanského svátku mohla být i sexuální magie spojená s rituálním předáváním plodnosti půdě. Někde tak činily mladé páry, jinde pouze ženy v plodném věku.

Pálení čarodějnic - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Figuríny uprostřed ohňů ale v minulosi rozhodně nestály. „Smolené větve se vyhazovaly do výše nebo se točily do kruhu. Těm ometeným a zapáleným metlám se říkalo čarodějnice,“ vysvětlila Eva Večerková z Moravského zemského muzea.