Král se s družinou průmyslníků a výzkumníků zastavil u Nečase

Praha - Švédský král Carl XVI. Gustaf spolu se zástupci švédského průmyslu a výzkumu dnes zavítali k premiéru Petru Nečasovi. Dopoledne jednali i s českými podnikateli. Švédská delegace se zajímá mimo jiné o spolupráci v informačních technologiích, medicíně, nanotechnologiích či evropském navigačním systému Galileo.

Panovník přijel do ČR v čele mise švédské Královské inženýrské akademie (IVA). Obdobné zahraniční cesty pořádá akademie od roku 1984, každý rok se zaměřuje na jiný stát. „Mezi novými členskými státy EU je ČR druhým největším obchodním partnerem Švédska a je zde v současné době zastoupeno přibližně dvě stě švédských firem,“ vysvětluje švédské velvyslanectví zájem akademie o ČR.

Podle velvyslanectví není Carl XVI. Gustaf v ČR na oficiální státní návštěvě. „Jeho Veličenstvo je plnohodnotným členem delegace a nemá zvláštní program,“ uvedla ambasáda. Švédský panovník, který ČR oficiálně navštívil před 17 lety, se nicméně dnes na Hradě setkal s prezidentem Václavem Klausem. Kromě jednání se švédskou delegací spolu zhruba půl hodiny hovořili mezi čtyřma očima. Carl XVI. Gustaf si pak prohlédl katedrálu svatého Víta. V Česku bude pobývat do pátku.

Vstup Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

„Máme eminentní zájem na spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, konkrétně například v projektu Galileo,“ uvedl vedoucí švédské delegace Leif Johansson. Podle prezidenta českého Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka švédská delegace přináší řadu impulzů pro spolupráci v IT, nanotechnologiích, satelitní navigaci či zdravotnictví. Dopoledního jednání s českými byznysmeny se účastnily asi tři desítky zástupců švédských organizací.

Švédský král Carl XVI. Gustaf
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Členy švédské technologické mise jsou mimo jiné zástupci univerzit ve Stockholmu a v Lulea, Královského technologického institutu (KTH), švédské vládní agentury pro inovace (Vinnova), státního ústavu léčiv, zástupci firem zabývajících se nanotechnologiemi a představitelé švédských automobilek. Na programu mají také setkání s představiteli Akademie věd ČR a Českého vysokého učení technického. Zamíří rovněž do závodu AERO Vodochody a dalších podniků.