Policie konečně uzavřela kauzu největší pyramidové hry

Praha - Po šesti letech uzavřela policie kauzu největší pyramidové hry u nás, známé jako Avalanche (česky lavina). Detektivové navrhují poslat před soud čtyři manažery firmy Rhinoceros za to, že prý připravili více než pět tisíc lidí o stovky milionů korun. Oběti často naletěly na slib pohádkových zisků, ale nakonec se dostaly do vážných finančních problémů.

Do projektu Avalanche firmy Rhinoceros se nakonec zapojilo přes pět tisíc lidí. Společnost jim slibovala podnikat v pojišťovnictví. Podmínkou bylo ale nejprve dát společnosti formou půjčky šedesát osm tisíc korun. „My klademe třem osobám za vinu, že podvedli své klienty o 400 milionů korun,“ podotkl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Firma klientům slibovala rychlý výdělek peněz

Firma lákala klienty na uzavřených setkáních zejména v severních Čechách. Lidem nabízela, že si za krátkou dobu mohou vydělat statisíce korun. „Vy se jako naši hosté zavazujete k tomu, že celý nápad, celé know-how našeho obchodu, nebudete nikde soukromě prezentovat bez svolení akciové společnosti,“ to vykládal jeden z reprezentantů projektu Avalanche.

Pokud by vinu představitelů firmy uznal i soud, mohli by ve vězení strávit až deset let, to ale nepomůže klinetům, celková částka, o kterou přišli, totiž zdaleka nepokryje majektek zabavený představitelům firmy. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)