Ministerstvo výrazně omezí lázně „na křížek“

Praha - Ministerstvo zdravotnictví plánuje od srpna významně omezit peníze na lázeňskou léčbu placenou zdravotními pojišťovnami. Běžné pobyty by se navíc zkrátily o týden, další zrušily úplně. Resort tak chce ušetřit kolem půl miliardy korun ročně. Podle lázeňských organizací to ale znamená, že by lázně takzvaně „na křížek“ nedostalo skoro čtyřicet tisíc pacientů. Jejich úbytek by se pak podepsal i na obecních rozpočtech.

Pojišťovny posílají do lázní stále méně klientů, i tak ale škrty pocítí tisíce pacientů. Omezení se dotkne například diabetiků, kardiaků nebo lidí s obezitou. Těm skončí pobyty, kde se učili správné životosprávě. Ti, kteří budou chtít do lázní opakovaně, je pak na křížek dostanou jen potom, co třeba zhubnou nebo vydrží rok nekouřit.

„Očekávám pokles klientů hrazených z veřejných prostředků o 30, 40 procent, což pro každou firmu může být velmi těžké,“ řekl ČT obchodní ředitel Lázně Luhačovice Jiří Dědek. Menší lázně se proto chtějí více zaměřit na komerční služby typu wellnes, které pomáhají především velikým lázním, kde si klienti platí pobyt většinou sami. Lázně chtějí více zacílit i na zahraniční klienty, hlavně na Němce a Rusy.

Problém s úbytkem pacientů mají i města. Průměrný lázeňský host v nich totiž vždy utratí skoro čtyři tisíce korun za dopravu, volnočasové aktivity a jídlo. Hlavně v menších městech tak hrozí, že zmizí i pracovní místa. „Prádelny, čistírny, samozřejmě restaurace, kavárny, to vše je závislé na tom, kolik sem do lázní přijede plátců,“ potvrdil starosta Poděbrad Ladislav Langr.

Ušetřené peníze chce resort podle náměstka pro zdravotní pojištění Petra Noska použít například na platbu péče vzácných onemocnění v centrech. Jako příklad uvedl roztroušenou sklerózu nebo závažná onkologická onemocnění: „Dochází k neustálému technologickému vývoji nových prostředků, které jsou velice drahé.“

Reportáž Barbory Straňákové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)