Bohoslužba u Víta připomněla Vlkovo jubileum

Praha - Pražské arcibiskupství si dnes připomíná včerejší osmdesáté narozeniny kardinála Miloslava Vlka. K připomínce životního jubilea v katedrále sv. Víta večer probíhá mše, na kterou byli pozvání jak čeští, tak zahraniční církevní představitelé. Ke kulatinám římskokatolického kněze se také bude 28. května konat teologické symposium.

Slavnostní mše u svatého Víta začala v šest hodin večer, promluvil na ní například pražský arcibiskup Dominik Duka i oslavenec kardinál Miloslav Vlk, jenž před několika desítkami biskupů a dalších významných hostů poděkoval za 80 let svého života.

Arcibiskup pražský a primas český je od roku 1994 kardinálem. Narodil se 17. května 1932. Rodáka z Líšnice na Písecku na začátku 90. let jmenovali biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991.

Pražskou mší oslavy 80. narozenin kardinála Vlka vlastně teprve začínají - konat se budou celý víkend. Zítra se z Prahy přesouvají do jižních Čech, kde se jeden z nejvýznamnějších polistopadových církevních hodnostářů narodil a kde vyrůstal. Sám Vlk bude sloužit mši v obci Chyšky, kam chodil do školy. Při této příležitosti se sejde s rodinou. „Bude společný oběd a poděkujeme mu za to, co nám za ty léta dal,“ plánuje Vlkova nevlastní sestra Růžena Lívancová.

Kardinál Miloslav Vlk
Zdroj: Jarmila Kovaříková/ISIFA

Další bohoslužbu plánuje českobudějovické biskupství na zítra. Bude se konat v klášterním kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. Právě zde byl pozdější kardinál vysvěcen na kněze a jmenován biskupem. Vlk také v jihočeské metropoli po pádu komunismu založil biskupské gymnázium.

V roce 2005 se kardinál Miloslav Vlk zúčastnil v Římě konkláve, které zvolilo papežem Benedikta XVI. O dva roky později podal rezignaci na arcibiskupský úřad. Papež ji ale tehdy nepřijal, český primas tak svůj úřad mohl opustit až v únoru 2010. Tehdy se českých katolíků ujal Vlkův nástupce Dominik Duka.

Vstup a reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)