Duka odslouží rekviem za svého předchůdce Otčenáška

Hradec Králové – V královéhradecké katedrále svatého Ducha v podvečer proběhne rekviem k prvnímu výročí úmrtí arcibiskupa Karla Otčenáška. Bohoslužby se zúčastní kardinál Dominik Duka a hradecký biskup Jan Vokál. Pro kardinála Duku to bude první liturgická událost v Hradci Králové, při které bude předsedat v kardinálské hodnosti. Karel Otčenášek zemřel 23. května 2011.

„Jeho hlavní zásluha byl vztah věrnosti k církvi, ale také věrnost k národu,“ uvedl na adresu svého předchůdce v úřadu pražského arcibiskupa primas český Dominik Duka. Karel Otčenášek, jenž před rokem zemřel ve věku jednadevadesáti let, byl postižen především perzekucemi komunistického režimu.

Už jako třicetiletého si ho vybral papež Pius IX. za světícího biskupa. „Bránil jsem se, poněvadž mně tenkrát ještě nebylo ani 30 let. Ale on mě usadil tím, že řekl: 'S papežem se nediskutuje, papež se poslechne',“ vzpomněl Otčenášek. Situaci ovšem komplikovala politická situace; komunistický režim raných 50. let se proti katolické církvi razantně vymezoval a církevní duchovní pro něj představovali ideové nepřátele.

„Ve vykonstruovaném procesu byl za vlastizradu odsouzen ke 13 letům vězení,“ připomněl historik Jaroslav Šebek s tím, že jedinou variantou, jak se trestu vyhnout, pro něj představovalo zřeknout se Vatikánu. To Očenášek neudělal a ve vězení strávil deset let. Po propuštění z vězení nesměl působit jako duchovní.

Otčenášek se v lednu 1990 stal hlavou diecéze, odkud sám pocházel. O osm let později ho papež Jan Pavel II. jmenoval arcibiskupem. „Tím se do jisté míry uzavírá ona generace svědků, kteří zažili na vlastní kůži komunistickou perzekuci církevních řad,“ dodává Šebek.

Reportáž o Karlu Otčenáškovi (zdroj: ČT24)