Řidič sanitky dostal za nehodu se třemi mrtvými 3,5 roku

Jičín - Okresní soud v Jičíně dnes osmadvacetiletého řidiče sanitky Ondřeje Vaňka za způsobení nehody se třemi mrtvými potrestal 3,5 lety vězení. Také mu uložil zákaz řízení na pět let. Nehoda se stala loni v srpnu u Samšiny na Jičínsku. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce požadoval přísnější potrestání a proti rozsudku se na místě odvolal. Obžalovaný vinu odmítl a pro odvolání si ponechal lhůtu.

Havárie se stala večer na přehledném úseku na hlavním silničním tahu mezi Jičínem a Sobotkou. Sanitka jedoucí od Sobotky se v klesání u Samšiny na mokré vozovce čelně střetla s osobním automobilem BMW. Vaněk podle soudu nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky, nezvládl řízení a dostal se do protisměru. Silný náraz oba vozy zcela zdemoloval. Při nehodě zemřeli na místě pacient v sanitce a řidič osobního vozu, později zemřela i jeho spolujezdkyně. Sestra ze sanitního vozu utrpěla těžké zranění.

Vaňka soud odsoudil za usmrcení z nedbalosti a za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Trestní kvalifikaci obžaloby, která Vaňka ohrožovala trestem tří až deseti let vězení, soud zmírnil. Podle soudu se Vaněk nedopustil zvlášť hrubého porušení předpisů, takže byl ohrožen vězením na jeden rok až šest let.

Nehoda se stala v místě, kde je rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině, ale sanitka podle žalobce Petra Krupky jela riskantně rychlostí 120 kilometrů v hodině. Krupka odmítl Vaňkovu obhajobu, že prý musel jet velkou rychlostí a se zapnutým majákem kvůli kritickému stavu pacienta. Podle žalobce stav pacienta takový způsob přepravy nevyžadoval. Žalobce pro Vaňka žádal trest vězení kolem pěti let a zákaz řízení až na osm let.

Soudce Aleš Výmola však uvedl, že zhoršení stavu pacienta nelze vyloučit. Vaněk podle něj mohl použít maják i mohl překročit rychlost. Měl však podle soudce jet rychlostí, na kterou měl rozhled, aby byl schopen zastavit. „Šlo o podcenění situace po dešti, o přecenění sil,“ řekl soudce k Vaňkově jízdě.

Vaňkův advokát v závěrečné řeči poukazoval na některé rozpory ve dvou znaleckých posudcích, z nichž jeden vznikl na žádost obhajoby. Vaněk, který je nyní nezaměstnaný, na svou obhajobu také uvedl, že protijedoucí BMW částečně jelo v protisměru. To jej údajně mohlo donutit k manévru, po němž sanita změnila směr jízdy. Advokát žádal zproštění viny. Vaněk vinu odmítl. „Dělal jsem maximum pro pacienta a jeho transport,“ řekl. Nad událostí vyslovil lítost.

Zhruba dva týdny po nehodě se na stejném místě u Samšiny stala další tragická nehoda. Při srážce tří osobních aut zemřel jeden člověk a dalších pět lidí bylo zraněno.