Testování páťáků a deváťáků odkrylo technické potíže

Praha – Generálka testování znalostí žáků 5. a 9. tříd odhalila technické obtíže, systém totiž nezvládl nápor tisíců škol. Česká školní inspekce, která projekt organizuje, proto rozhodla, že ode dneška nebudou žáci dostávat podrobné výsledky hned po skončení testu, ale až druhý den. Projekt po technické stránce zajišťuje firma SAPCON, vyjde na 92 milionů korun.

Zkouška testování odstartovala v pondělí, hned první den bylo na 1 071 školách vyplněno 28 399 testů. V úterý pak psalo testy přes 47 tisíc žáků, dnes více než 47 tisíc dalších. Do třítýdenního testování se zapojí celkem 165 tisíc žáků 5. a 9. tříd a odpovídajícího ročníku nižších gymnázií.

„Při dnešním testování jsme se v naší škole potýkali s tak zásadními problémy, že jsme plánované testy vůbec nemohli dokončit. Po dvou hodinách snažení se 30 studenty ve dvou učebnách jsme testování odpískali a nechceme v něm pokračovat,“ citoval například server Česká škola včerejší vyjádření Arcibiskupského gymnázia v Praze.

Testy se vyplňují na počítači, žáci se měli hned po dopsání dozvědět podrobné výsledky. „Zpomalovalo se připojení, byly tam neúměrně dlouhé časové odezvy,“ popsal Vacek technické problémy, které způsoboval přetížený systém. Proto inspekce rozhodla, že ode dneška školáci dostanou po dopsání testu jen informaci, kolik otázek napsali správně a na kolik procent test zvládli. Podrobné údaje o tom, v jaké otázce chybovali, a porovnání úspěšnosti žáka například v rámci celé školy, dostanou děti až druhý den. Systém bude tyto údaje zpracovávat v noci.

Výběrové řízení na technické zajištění testování vyhrála firma SAPCON. Za 92 milionů korun z EU měla vytvořit elektronický systém pro testování, který bude zároveň databází úloh pro učitele, žáky i rodiče. „Česká školní inspekce vyjádřila dodavateli systému hrubou nespokojenost s poskytnutou službou, respektive s příslušnými parametry testovacího systému,“ sdělili inspektoři. Firma musela všechny závady napravit do dneška. Inspekce zároveň upozornila, že právě ke zjištění případných technických problémů generálka slouží. Naostro by se měly testy spustit v roce 2014, další generálka bude za rok.