Policie rozehnala stanové městečko na pražském Klárově

Praha - Policie rozehnala stanové městečko na pražském Klárově. Aktivisté z hnutí Okupujme! tam protestovali víc než tři týdny. Podle úřadů ale zneužívali petiční zákon. Na prostranství už tak stojí jen jediný stánek, kde zůstaly petiční archy a transparenty. Ostatní věci si musí aktivisté odklidit do zítřejšího večera, jinak město znovu zasáhne.

Mezi protestujícími a policií proběhla velmi ostrá slovní přestřelka, zásah se ale obešel bez dalších incidentů. Zástupci hnutí poté se svým právním zmocněncem odjeli na policii sepsat trestní oznámení. Aktivisté se domnívají, že městská policie porušila jejich shromažďovací právo, když nakázala stany odstranit. Policie se zase hájí tím, že petiční i shromažďovací právo zůstalo zachováno, protože na Klárově zůstal centrální stan s petičními archy. 

Miroslav Stejskal, ředitel Městské policie Praha: „Zhruba od 29. dubna je to tady špatně, protože tábory už nejsou v souladu s právem petičním ani shromažďovacím. Z toho vycházíme a z toho důvodu byl proveden i náš zákrok.“

Jan Korál, organizátor kempu: „Máme řádně nahlášené shromáždění a v několika výrocích Ústavního soudu je uvedeno, že na příslušenství, které je součástí shromáždění, není potřeba zábor. Žádný zákon jsme tu nepřekročili.“

Aktivisté odmítali improvizovaný tábor dobrovolně opustit. Oznámili, že na místě zůstanou až do případného zásahu policie, který požadovala městská část Praha 1. Ta apelovala na bezpečnostní složky, aby z parku tábořiště co nejdříve odstranily. „Městská část Praha 1 nás už minulý týden požádala o asistenci v případě, že správní orgán rozhodne o tom, že stanové městečko bude zrušeno. Dnes rozhodnutí padlo a policie po dohodě s představiteli Prahy 1 stanové městečko zrušila,“ řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Reportáž Anny Rackové a Radky Zítkové (zdroj: ČT24)

Původně měla petiční akce skončit 14. května. Pořadatelé ji ale nakonec prodloužili až do listopadu, což nelibě nesl vlastník pozemku Praha 1. Účastníci akce podle radnice zneužívali petičního zákona tím, že z obyčejných stanů jednoduchým trikem dělali oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat. Na stěny svých dočasných domovů totiž umístili petiční archy, a jednoznačný postih akce tak úředníkům značně zkomplikovali.

Tábor postavili lidé, kteří jsou nespokojení s politickou situací. Po vzoru celosvětového hnutí Occupy oznámili, že v kempu budou diskutovat o možnostech vytvoření spravedlivější společnosti, která by kladla větší důraz na přímou demokracii. Aktivisté okupovali Klárov tři týdny. Téměř dvacet stanů a přístřešků si postavili na prostranství u pomníku, který je věnován památce odboje proti nacismu. Na trávníku vznikla také improvizovaná kuchyně s přenosným grilem a informační stánek. Obyvatelé okolních domů si ale stěžovali na neustálý hluk a zápach. Tábor totiž neměl vlastní sociální zázemí.