V souvislosti s Rathem se policie zaměřila i na exposlance Pohanku

Praha - Policie v kauze Rath prověřuje také exposlance Michala Pohanku, který působil na ministerstvu zdravotnictví právě za Davida Ratha. Podle MF Dnes se totiž v odposleších mluví o transakcích s „firmami od Pohanky“. Případ je také nově u středočeských žalobců, což ale kritizoval muž, který na něj původně upozornil. Ten kvůli tomu, že nevěří středočeským policistům a žalobcům, celou věc raději oznámil v Brně. Podle dosavadní žalobkyně Lenky Bradáčové není důvod k obavám.

Michal Pohanka, zdroj MF Dnes

„Občas jsme si s doktorem Rathem něco řekli, občas chtěl na něco znát můj názor. Ale rozhodně jsme se o žádných zakázkách nebavili.“

Právě za Pohankou měl David Rath jít, když ho policie zatkla s krabicí se sedmi miliony korun. Bývalého poslance Pohanku ale policie v kauze neobvinila.

Žalobce se mění a co to může znamenat?

Aféra, která vyvrcholila ve středočeské Rudné u Prahy, se z Ústí nad Labem stěhuje do středních Čech. Spis mapující údajný sedmimilionový úplatek dostalo tamní státní zastupitelství. Důvodem je podle Bradáčové to, že ten nejzávažnější skutek se odehrál až právě v Rudné ono pondělí, v den, kdy byl Rath zadržen.

Na straně ústeckých žalobců - ledový klid opřený o údajně neprůstřelné důkazy. Na straně Rathových obhájců - radost a pocit zadostiučinění. „… se potvrdilo to, co říkáme od počátku, a to, že to bylo zmanipulované, to řízení nemělo být řešeno krajským státním zastupitelstvím v Ústí na Labem,“ komentoval situaci Adam Černý, právník Davida Ratha.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Středočeští žalobci chtějí nejdřív prošetřit dosavadní postup v kauze. Pak, zřejmě pod vedením advokáta Petra Jiráta, budou v práci pokračovat. Právě Jirát je podle Václava Lásky z Transparency International ČR ten správný člověk: „Je to státní zástupce, který se věnuje hospodářské kriminalitě, který byl aktivní i v korupčních kauzách, takže nepochybně odbornou kvalifikaci má.“

A co všechno může znamenat změna žalobce?

- zdržení ve vyšetřování
- přesunutí do jiné vazební věznice
- zpochybnění odposlechů
- propuštění z vazby

Postup obhajoby je podle nezávislého advokáta běžný. Existují jen dvě možnosti, buď přiznání viny, nebo napadání důkazů. „To znamená zpochybnit jakýkoliv krok ve vyšetřování, který by vedl k tomu, že důkazy budou nepoužitelné. Pak by se samozřejmě ta vina těžko prokazovala,“ komentoval situaci pro ČT advokát Jaroslav Ortman. 

Přípravy na Rathovo vystoupení ve sněmovně finišují

David Rath se mezitím připravuje na úterní vystoupení ve sněmovně. Do ní už možná nepojede z Litoměřic, ale z nějaké bližší vazební věznice. V úvahu připadá třeba ta v pražské Ruzyni. 

Všichni přítomní poslanci by měli z úst Davida Ratha slyšet, co se podle něj odehrálo tady v Rudné u Prahy před dvaceti dny, kdy ho zatkla policie se sedmi miliony v krabici od vína. Navíc jeho obhájci již naznačili, že se budou snažit zpochybnit policejní odposlechy. A dá se i čekat, že se pokusí o propuštění bývalého hejtmana z vazby.