Ministři poskytnou podklady ke slučování agend v červenci

Praha – Do poloviny července ministři předloží vicepremiérce Karolíně Peake první podklady na zrušení a sloučení přebytečných agend ve svých úřadech. Vyplývá to z výsledků zasedání vlády, která dnes využila dvouhodinové přestávky a sešla se oproti předchozím plánům už dopoledne. Peake chce návrh zpracovat do konce září, jeho cílem je uspořit v příštím roce 11,9 miliardy a v roce 2015 až 24,8 miliardy korun.

 „Doufám, že si přijetím tohoto úkolu nešiji bič více na sebe než na ostatní resorty. Rezistence vůči rušení bude jistě veliká,“ poznamenala před jednáním kabinetu Peake. Spolupracovat na rušení by měli experti z komise pro hodnocení dopadů regulace nebo z Národní ekonomické rady vlády. Rozsah reorganizace bude podle Peake velmi záviset na šíři podkladů, které jednotlivá ministerstva dodají.

Karolína Peake:

„Už mne varoval pan ministr životního prostředí (Tomáš) Chalupa, že má asi šedesátistránkový materiál, ve kterém navrhuje všechna možná sdružení agend na úřadě i meziresortních výborů.“

Na druhou stranu už se podle ní právě v oblasti životního prostředí „preventivně“ ozvala řada nevládních organizací s tím, že se obávají rušení agend, které mají za důležité. „Zodpovědně rozhodnout bude docela těžké,“ připustila vicepremiérka. Z úkolu podle ní dokonce může vyplynout návrh na zrušení některého ministerstva. Může podle ní nastat situace, kdy po přesunu agend na jiné úřady a zrušení dalších se některý resort ukáže „natolik vykostěný“, že bude nejefektivnější jej zrušit.

Problematiku slučování či rušení úřadů a jejich přebytečné práce dostala Peake na starosti v dubnu, kdy strany vládní koalice, tehdy ještě s Věcmi veřejnými, řešily jednu ze svých krizí. Odstartovalo ji vedení VV, v němž byla i Peake, když ministrům za stranu uložilo podat demisi.

Vláda tehdy přežila, konec koalice v tehdejší podobě odstartovalo ale jen o pár dní později rozhodnutí vicepremiérky odejít z VV. Ministři této strany ji následovali, spolu s několika poslanci, z nichž nyní vzniká strana LIDEM. Věci veřejné jsou v opozici.

V době této krize ODS ústy premiéra Petra Nečase hovořila dokonce o možnosti zrušení tří ministerstev. Cílem bylo sloučit rozpočtové kapitoly úřadů, a tedy ušetřit. Neoficiálně se v té době mluvilo o možnosti spojit ministerstvo kultury se školstvím, ministerstvo pro místní rozvoj s ministerstvem životního prostředí a ministerstvem zemědělství.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)