Příslušníci pomocných technických praporů se sešli na Libavé

Libavá - Ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku se dnes už posedmnácté sešli takzvaní PéTéPáci. Tedy muži, kteří za komunistického režimu strávili základní vojenskou službu jako příslušníci pomocných technických praporů. Do těchto táborů nucených prací posílal režim v 50. letech na převýchovu takzvaně politicky nespolehlivé osoby.

Libavou si pamětníci pro své setkání nevybrali náhodou, právě tady začátkem 50. let vznikl jeden z prvních pomocných technických praporů. Dvě stovky účastníků se v rámci pietní akce pomodlili při bohoslužbě, kterou sloužil v kostele svaté Anny ve Staré vodě arcibiskup Jan Graubner. I když PéTéPáci na Libavé sloužili pouhé dva roky, vybudovali tady například desítky kilometrů cest, po kterých se jezdí dodnes. Pro většinu z nich byla ovšem Libavá pouze přestupní stanicí.

Černé barony zná veřejnost zejména z humorného filmového zpracování, ve skutečnosti byla jejich služba velmi tvrdá. Tábory nucených prací prošlo podle odhadů až 60 tisíc lidí. 400 z nich při plnění povinností zahynulo.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)