„Filipes“ Vondruška stane před Nejvyšším soudem

Kauza bývalého komunistického poslance Josefa Vondrušky je u Nejvyššího soudu. Vondruška čelí žalobě za to, že ještě coby dozorce v minkovické věznici bil v 80. letech politické vězně. Verdikt Nejvyššího soudu se ovšem nebude týkat viny či nevinny - na stole má stížnost ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Ministru Jiřímu Pospíšilovi se nelíbilo, že nové projednání kauzy u libereckého soudu má mít na starost jiný senát.

Pes Filipes - možná úsměvná přezdívka, kterou si Josef Vondruška v minkovické věznici vysloužil. Jenže vězni mu ji dali, jak dosud tvrdí, pro jeho zlou povahu. Podle nich bylo násilí za mřížemi zcela běžné, často přímo v režii Josefa Vondrušky. Jiří Wolf, bývalý politický vězeň, u soudu vzpomínal: „Začalo bití, facky, pak rány pěstí do obličeje a když už člověk ležel na zemi, tak bylo kopání, to bylo normální.“

Vondruškovi za zneužití pravomoci veřejného činitele hrozil až desetiletý trest, vinu vždy odmítal, navíc popíral, že by údajně bitého Wolfa znal. „My jsme nemohli přijít formálně do žádného styku, protože nebyl v mém kolektivu,“ prohlásil Vondruška.

Zpátky k soudu

I kvůli výpadkům paměti svědka Jiřího Wolfa byl Vondruška okresním soudem v Liberci napoprvé zproštěn obžaloby. V prosinci ale hradecký krajský soud verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. A právě jiné složení libereckého senátu, který by měl mít Vondruškovu kauzu na stole, vedlo ministra Pospíšila k podání stížnosti.

"Filipes" Vondruška stane před Nejvyšším soudem (zdroj: ČT24)