Poslanci vydali Chaloupku k trestnímu stíhání

Praha - Policie bude moci stíhat Otto Chaloupku (VV) pro podezření z přijímání úplatků od bývalého asistenta. Sněmovna poslance ke stíhání vydala. Pro bylo 94 zákonodárců, proti 37. Poslanec se ale hájí, že šlo o domluvené peníze na volební kampaň a že nic protizákonného neudělal. Své kolegy žádal, aby hlasovali proti jeho vydání.

Pro vydání hlasovali poslanci KSČM, ČSSD a TOP 09. Proti byli poslanci ODS a VV a někteří nezařazení.

Mandátový a imunitní výbor nezaujal k Chaloupkově kauze jednoznačné stanovisko, rozhodnutí o vydání tedy bylo plně na poslancích. Je to v tomto volebním období už poněkolikáté, kdy se museli zákonodárci rozhodnout, zda vydají svého kolegu policii, či ne. Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 17 poslanců.

V Chaloupkově kauze jde o to, že poslancův bývalý asistent Vratislav Vařejka mu musel vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svou práci. Chaloupka uvádí, že šlo o domluvu, že peníze sloužily jako splátka na předvolební kampaň, kterou Vařejkovi hradil. Policie naopak soudí, že musel Chaloupkovi dávat část peněz kvůli tomu, aby mohl dál pracovat jako jeho asistent.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Chaloupka dnes před poslanci zopakoval svou verzi případu. Hovořil o pomluvě, účelové manipulaci a snaze o diskreditaci. Vařejka mu prý měl splatit 60 000 korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 000 korun. Chaloupka také podotkl, že Vařejka na něj podal trestní oznámení pro zneužití pravomoci, policie ale po roce vyšetřování záležitost klasifikovala jako přebírání úplatku. „Prohlašuji, že jsem nevinen,“ zdůraznil. 

Poslanci vydali Chaloupku k trestnímu stíhání
Zdroj: ČT24

Přesně před týdnem poslanci zrušili imunitu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Seznam přitom nemusí být úplný - policie se kvůli machinacím zajímá i o poslance Věcí veřejných Miroslava Petráně. V kauze úplatkářských odposlechů zase figuruje Pavel Bém.