Zbitý senior se roubíkem udusil. Vrah dostal 20 let

Ústí nad Labem - K dvacetiletému trestu vězení dnes Krajský soud v Ústí nad Labem odsoudil za předem připravenou brutální vraždu Karla Patu. Muž z Litoměřicka loni v květnu zbil seniora v jeho domě v Oknech na Litoměřicku. Pak mu dal roubík a muž se udusil. Oběť pak pachatel ještě okradl. Druhého podezřelého soud viny zprostil. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i Patova obhájkyně si ponechali lhůtu na odvolání. Pata se ale podle ní nejspíš odvolá.

Patovi neprospělo ani jeho předchozí chování v soudní síni, kdy se pokusil napadnout jednu ze svědkyň, musela ho zpacifikovat justiční stráž. Teď je navíc ve výkonu trestu ve věznici Valdice. Patu usvědčily pachové stopy, které policisté nalezli ve vykradeném domě seniora.

Jedna svědkyně, kterou s oběma obžalovanými spojovala závislost na pervitinu, dříve vypověděla, že se Pata o dům zavražděného zajímal, a dokonce mu kreslila jeho plánek. Další ženy vypověděly, že se jim svým skutkem pochlubil.

Na zločin museli být dva, druhého obžalovaného soud zprostil viny

O tom, že je Pata výjimečně agresivní násilník, hovořily i další svědkyně, s nimiž žil. „Nutil mě, abych lezla po čtyřech, kopal do mě a řval, že budu dělat, co řekne, jinak mě zabije. To člověk musí zažít, to nejde popsat,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Přestože znalci jednoznačně uvedli, že se činu museli dopustit nejméně dva lidé, druhého obžalovaného, Viléma Hensche, soud viny zprostil. „Nebylo prokázáno, že tento skutek spáchal obžalovaný,“ uvedla dnes v odůvodnění soudkyně. Vyšetřovatelé našli ve stodole, kde bylo schované tělo, jednu pachovou stopu odkazující k Henschovi. Podle soudkyně ale chybí další, alespoň nepřímé důkazy. Hensch byl dosud ve vazbě v teplické věznici, soudkyně ho dnes propustila na svobodu.