Plošný útok na korupci poslanců? Podle Lessyho logický důsledek změn

Praha – Středeční žádostí o vydání Vlasty Parkanové pokračuje nebývalá série policejního honu na možné korupční jednání poslanců. Pokud by sněmovna svou místopředsedkyni vydala k trestnímu stíhání, půjde po Vítu Bártovi, Jaroslavu Škárkovi, Davidu Rathovi a nově Otto Chaloupkovi o pátý případ zbavení poslanecké imunity v tomto volebním období. Aktivita protikorupční policie vzbuzuje otázku, čím se její práce natolik zefektivnila. Podle vyjádření policejního prezidenta Petra Lessyho pro ČT jde o logický výsledek systémových změn, které detektivy zbavilo některých povinností.

Především v posledních týdnech byla policie pozitivně hodnocena v souvislosti s odhalením exhejtmana Davida Ratha (ČSSD) při převozu 7 milionů korun v krabici od vína. Poslanci takřka jednohlasně svého kolegu vydali, o deset dní později kvůli možné korupci zbavili imunity také poslance VV Otto Chaloupku. Nyní série pokračuje otazníkem nad Vlastou Parkanovou. „Neděje se vůbec nic, policie jenom koná to, co by konat měla. Možná se zdá, že se to v poslední době nakumulovalo, ale opravdu je to výrazem těch systémových opatření, hlavně zrušením ohlašovací povinnosti,“ vysvětluje Lessy.

Petr Lessy, policejní prezident:

„Veškerá ohlašovací povinnost v této fázi byla zrušena. S trestním procesem v jednotlivých kauzách jsou seznámeni pouze policisté, kteří mají statut policejního orgánu, a příslušný dozorující státní zástupce.“

V dřívější době policisté měli povinnost citlivé případy oznamovat svým nadřízeným, nyní už ale nemusejí a protikorupční útvar se tím podle mnohých stal o poznání schopnějším. Podle statistik se vyšetřovatelé jen za posledních 5 měsíců zabývají stejným množstvím případů korupce jako v celém roce 2010. Také prošetřovaná škoda, která měla při korupci vzniknout, je letos už vyšší než za celý loňský rok. „Je to dáno do jisté míry tím, že se změnila atmosféra ve vedení nejvyššího státního zastupitelství a stejně tak na ministerstvu vnitra. V obou těchto institucích sedí teď muži, kteří policii nezasahují do její práce,“ zmínil redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra.

Statistika protikorupční policie
Zdroj: ČT24

Kvůli aktuálnímu případu si ale policie zatím vysloužila spíše kritiku. Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 se oficiální důvody stíhání Parkanové nezakládají na pravdě. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) navíc ihned důrazně žádala vysvětlení úniku jména Parkanové do médií ještě před dodáním oficiální žádosti. „Těch subjektů, které v daný okamžik věděly, že tento krok nastane, bylo tolik, že zase bylo takové to jednoznačné tvrzení - to je únik od Policie České republiky. Já to spíš vidím jako jakousi snahu policii rozkolísat,“ reagoval Lessy.  

O plánovaném kroku totiž kromě policie věděl i žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze nebo úředníci ministerstva obrany, kde policie šetření prováděla. Proč novináři věděli o žádosti k vydání Parkanové dřív než sami poslanci, nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů i Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. Výsledky mají být během několika dní.

Policejní aktivita tématem Událostí (zdroj: ČT24)