O víkendu přijdou třicítky, teplo vydrží nejméně týden

Praha - Během víkendu přijde do Česka letní počasí. Teploty kolem třicítky vydrží nejméně týden. Astronomické léto, které začíná 21. června, tak začne pravým prázdninovým počasím včetně odpoledních bouřek. Meteorologové ale také varují před velmi vysokým ultrafialovým zářením. Jeho hodnoty budou srovnatelné s podmínkami ve Středomoří.

Příliv teplého vzduchu od jihu vystřídá řadu deštivých dní, kdy nejvyšší denní teploty dosahují 17 stupňů. „Od soboty očekáváme nejméně týden velmi teplého letního počasí. Bude převážně jasno až polojasno s denními maximy 26 až 30 stupňů Celsia, místy i přes tropických 30 stupňů Celsia,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Příští týden se srážky objeví jen ojediněle, například při odpoledních bouřkách z tepla.

Meteorologové ale upozorňují, že v období do letního slunovratu bude ozonová vrstva nad Českou republikou zeslabena o šest až 20 procent, což je výrazně až extrémně podprůměrný stav. „Během jasného a polojasného počasí bude UV záření zvýšené cca o 15 procent až 30 procent,“ varoval Michal Janouch z ČHMÚ s tím, že tyto hodnoty jsou srovnatelné s podmínkami ve Středomoří. Lidé by se proto měli chránit krémy s vysokým ochranným faktorem, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy.

O víkendu tropy, pozor na silné slunce (zdroj: ČT24)