Průvod homosexuálů projde Prahou 18. srpna

Praha - Průvod hrdosti, jímž 18. srpna vyvrcholí letošní festival sexuálních menšin Prague Pride, půjde tentokrát z Václavského náměstí na Střelecký ostrov. Pořadatelé se po loňském úspěchu akce rozhodli trasu změnit. Očekávají, že se letos do průvodu zapojí víc lidí než loni, kdy jich dorazilo 8 000. Druhý ročník Prague Pride se uskuteční od 13. do 19. srpna. Nabídne osm desítek koncertů, výstav, večírků i diskusí. Zaměří se hlavně na méně známá témata, o kterých se ani mezi gay a lesbami příliš nemluví.

„Po zkušenostech z loňska jsme chtěli trasu změnit, aby byla zajímavější. Můžeme také použít víc aut (se soundsystémy), které s námi tak můžou jet od počátku průvodu,“ uvedl ředitel přehlídky Czeslaw Walek. Průvod se začne řadit v pravé poledne u sochy svatého Václava na Václavském náměstí. V jednu hodinu pak vyrazí k Můstku, odtud přes ulici 28. října po Národní na Střelecký ostrov, kde bude následovat koncert. Vystoupí na něm třeba skupina The Tap Tap, Toxique či izraelští The Young Professionals. Vstup je zdarma.

Czeslaw Walek: „Naším dlouhodobým cílem je vytvořit jeden z nejzajímavějších a nejlepších festivalů Pride ve střední a východní Evropě… 25 000 lidí z loňského roku jasně ukázalo, že ten festival do Prahy a do Čech patří, že takový festival tady chyběl a lidi se o nás zajímají.“

Pro letošní ročník Prague Pride pořadatelé zvolili slogan „Dáme barvy dohromady“. Chtějí se zaměřit hlavně na témata, o kterých se ani mezi gay a lesbami příliš nemluví. Přiblížit se chystají třeba život postižených homosexuálů, transsexuálů či homosexuálních Romů. Debaty o transsexualitě se zúčastní například polská poslankyně Anna Grodzká, která podstoupila změnu pohlaví. Program festivalu se dotkne i rodičovství gayů a leseb.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Loňský první ročník festivalu si nenechalo ujít 25 000 lidí. Další tisíce přišly do průvodu a na Střelecký ostrov. Akce ale tehdy vyvolala odpor v konzervativních kruzích. Prezidentův vicekancléř Petr Hájek tehdy homosexuály označil za „deviantní spoluobčany“. Podle prezidenta Václava Klause bylo slovo deviace „hodnotově neutrální“ a pražský průvod nebyl vyjádřením homosexuality, ale homosexualismu. Pořadatele a komunitu poté naopak podpořila řada známých osobností.

Podobné akce probíhají ve 47 zemích světa. První Pride se odehrála v New Yorku v roce 1970 jako připomínka policejního zátahu v gay baru v červnu 1969.