U maturit propadl zhruba každý pátý. Fiala zadal audit

Praha - U státních maturit propadlo 21,2 procent žáků, což představuje nárůst o 1,7 procenta oproti loňskému roku. Nejhůře si maturanti poradili s matematikou, v níž neuspělo 15,7 procent, v češtině se nedařilo zhruba 10 procentům maturujících. S matematikou si u maturit neporadilo o 1,2 procenta více než v loňském roce, v češtině pak nárůst neúspěšných studentů představuje 2,4 procenta. Proti výsledkům zkoušek se odvolalo 6 949 maturantů, což je několikanásobně víc než loni. Ministr školství Petr Fiala zadal finanční a procesní audit státních matrit a ustavil pracovní komisi pro revizi maturitních zkoušek.

„Čistá neúspěšnost v řádném termínu stoupla meziročně o 1,7 procenta,“ uvedlo ministerstvo, které statistiky rozdělilo na výsledky studentů maturujících poprvé a repetentů z loňska. Z loňských propadlíků propadla polovina. Nejvíce odvolání přišlo kvůli písemné zkoušce z češtiny v lehčí verzi, počet se vyšplhal na 4 237 z oněch celkových 6 949. Studentům vadilo, že jejich práce opravovali externí hodnotitelé podle jednotného zadání, hodnocení tak prý bylo neobjektivní.

„Tady když budeme srovnávat s loňským rokem, tak ta čísla jsou jasná. Na jaře roku 2011 jsme evidovali pouze 1 414 žádostí, z toho 404 u písemných prací. Ten nárůst je obrovský a svědčí o velké nespokojenosti nebo nejistotě u části maturantů,“ prohlásil ministr Fiala. Dosud bylo vyřízeno 3 262 žádostí o přezkum, ke kladnému vyřízení bylo podle MŠMT doporučeno 121 žádostí, tedy necelá 4 procenta. Ministr také odmítl, že by Cermat nestihl odvolání maturantů vyřídit včas - kvůli těm, kteří se chystají na vysoké školy.

Ministr Petr Fiala: „Státní maturita musí být jednodušší, musí být levnější a musí být lidštější.“

Ministr ohlásil, že vzhledem k řadě problémů, které se v souvislosti se státními maturitami v tomto roce objevily, se rozhodl přistoupit ke dvěma krokům. Zadal finanční a procesní audit státních maturit, který podle jeho slov začal již dneškem a výsledky očekává na konci srpna. „Cílem je posoudit, zda bylo hospodárně, správně a efektivně nakládáno s prostředky při přípravě a realizaci státních maturit,“ odůvodnil svůj krok ministr.

Jako druhé opatření, kterému Fiala přikládá vyšší důležitost, pak jmenoval ustavení komise pro revizi státních maturit. Pozval do ní 14 členů, řídil se snahou o názorovou pestrost a vyváženost členů. „Aby v ní především zasedali lidé s různými názory, ale kteří mají společné to, že se dlouhodobě zaobírají v praxi otázkou státních maturit,“ dodal.

Procenta neúspěšných maturantů podle typu škol:

  • Gymnázia - 4,4 %
  • Technické a obchodní střední školy - téměř 19 %
  • Nástavbové obory - 43,3 %

Další žebříčky nebude ministerstvo sestavovat, nezveřejní ani pořadí deseti nejlepších škol nebo výsledky podle krajů.

Komise má za úkol do července vyhodnotit chyby letošních zkoušek a navrhnout změny realizovatelné do příštího roku. Měla by se také zabývat otázkou, zda je nutné dlouhodbě měnit stávající koncepci zkoušek. Ministr oslovil k účasti ve skupině vedle dalších třeba ředitele soukromého pražského gymnázia PORG Václava Klause mladšího, Ondřeje Hausenblase z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, zasednout by v ní měl i senátor a dlouhodobý kritik maturit Marcel Chládek.