Gazdík: Bude to lidsky těžké, ale nejspíš ruku pro vydání Parkanové zvednu

Praha - Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ale připustil, že s vydáním Parkanové spíše počítá. „Paní Parkanová patrně asi bude vydána,“ uvedl dnes svůj odhad v pořadu ČT24 Hyde Park. Poslanci Top 09 budou podle Gazdíka hlasovat každý sám za sebe a rozhodnou se s ohledem na doporučení mandátového a imunitního výboru, přestože to pro ně bude těžší, protože jde o jejich stranickou kolegyni. „Bude to pro nás lidsky těžší, protože je to naše kolegyně, kterou známe, se kterou spolupracujeme a kterou máme rádi,“ řekl Gazdík s tím, že on sám bude pro vydání také nejspíše hlasovat: „Já se budu s největší pravděpodobností jejich závěrem řídit. V případě, že nebude úplně jednoznačný, tak spíše budu hlasovat pro vydání.“

Doživotní poslanecká imunita, tak jak platí v České republice, je v Evropě zcela neobvyklá. Na druhou stranu česká právní úprava počítá s tím, že Poslanecká sněmovna obviněného poslance nevydá.

V případě Vlasty Parkanové se poprvé v České republice řeší stíhání člena vlády, s čímž je spojena i otázka, jestli za kauzou není politické pozadí. Vydání Parkanové by také mohlo být průlomem k tomu, aby se začali stíhat další ministrové. Takových případů by se mohly objevit desítky, ať už jde o představitele vlády, nebo například členy bezpečnostní služby.

Tento případ je natolik složitý, že existují různé právní výklady a mandátový a imunitní výbor si nechal vypracovat právní rozbory nutnosti znaleckých posudků při nákupu vojenské techniky. Úkolem mandátového výboru ale není Parkanovou soudit, ale rozhodnout, jestli jde o politickou kauzu, nebo ne. O tom, jestli státu vznikla finanční škoda, nebo ne, musí rozhodnout soud.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Pokud jde o srovnání dvou aktuálních kauz Vlasty Parkanové a Davida Ratha, Gazdík vidí hlavní rozdíl v tom, že u Parkanové není podezření, že něco ukradla, nebo že využila peníze pro vlastní potřebu, přestože je v případu mnoho nesrovnalostí. Kauza Rath je podle něj mnohem jednoznačnější, přesto je ale poslance třeba považovat za nevinného, dokud neproběhne soud. „U doktora Ratha jsou ta fakta poměrně jasnější. To, jestli někdo má 7 milionů v krabici a tvrdí, že o nich nevěděl, a pak odposlechy řeknou, že věděl, to je pak jasnější situace,“ porovnal oba případy Gazdík.

Případ Vlasty Parkanové může podle Gazdíka přinést dvě špatné zprávy. Zaprvé může odhalit nestandardní praktiky na ministerstvu obrany a rozkrýt finanční toky na ministerstvu. Špatnou zprávou by ale podle Gazdíka bylo, i kdyby se prokázalo protiprávní jednání policie.

„Dobrým kandidátem na prezidenta je podle mě Karel Schwarzenberg, protože ho znám a vím, jaký je to člověk hlubokých morálních zásad. Na druhou stranu za dobrého kandidáta považuji i Miloše Zemana, je to člověk velkého rozhledu a myslím, že by ten úřed vykonával dobře,“ vyjmenoval vhodné nástupce Václava Klause Gazdík.

„Nevím proč, ale za mnou zatím žádní lobbisti s žádnou nabídkou nechodí,“ řekl Gazdík s tím, že za ním chodí jen pozitivní zájmové skupiny. Dodal také, že sám jako starosta úplatek nejen nikdy nepřijal, ale nebyl mu ani nabízen. Gazdík také řekl, že pokud bude zvolen hejtmanem, bude se plně věnovat hejtmanství a poslaneckého mandátu se vzdá, mimo jiné proto, že doufá, že jeho hlavní téma – rozpočtové určení daní, bude v té době již vyřešeno.