S Jaroslavem Šabatou se rozloučily významné osobnosti i veřejnost

Brno - Veřejnost i významné osobnosti se v Brně rozloučily s disidentem Jaroslavem Šabatou. Signatář a mluvčí Charty 77 zemřel po těžké nemoci 14. června ve věku 84 let. V Městském divadle první řeč pronesl Lubomír Zaorálek, promluvil i novinář Jakub Patočka, německý politik Gert Weisskirchen, farář Miloš Rejchrt nebo signatář Charty 77 Petr Zeman. Loučení pokračuje v pět hodin zádušní mší v kostele u jezuitů.

„Vzpomínám si, že když jsem se zkraje sedmdesátých let přestěhoval do Brna, o panu Šabatovi se mluvilo jako o někom, na koho si musíme dát pozor, jako o někom nebezpečném. Když jsem ho později poznal, zjistil jsem, že je to člověk nesmírně laskavý,“ řekl dnes mimo jiné Zaorálek. Řečníci vyzdvihli Šabatovu osobnost a její význam pro další generace a demokratické hodnoty. O hudební vložku se postaral herec, scenárista a režisér Břetislav Rychlík, který zazpíval několik slok písně Chvála Bohu.

Jaroslav Šabata se narodil 2. listopadu 1927 v Dolenicích na Znojemsku. Působil jako levicový politik, psycholog a politolog. V 50. a 60. letech přednášel na katedře psychologie na brněnské univerzitě. Do roku 1969 byl v KSČ, potom se vzdal všech funkcí a začátkem 70. let založil skupinu Komunisté v opozici. Za protikomunistickou činnost byl dvakrát ve vězení. Podepsal Chartu 77 a stal se jejím mluvčím. Po revoluci působil ve vrcholné politice, stal se představitelem Občanského fóra a poslancem Federálního shromáždění. V letech 1990 až 1992 byl ministrem bez portfeje ve vládě Petra Pitharta, později se stal členem ČSSD. 

„Myslel jsem si, že dnes půjde o tryznu, ale jde o zhodnocení jednoho šťastného života a za to jsem rád,“ řekl před zaplněným hledištěm jeden z Šabatových vnuků, Michal Uhl. Další z vnuků, Adam Kubát, zahrál skladbu Paula Simona Still Crazy After All These Years. Dcera zesnulého chartisty Anna Šabatová převzala z rukou polského velvyslance Jana Pastwy Komturský kříž s hvězdou Řádu za zásluhy Polské republiky, kterou Šabatovi Polsko udělilo in memoriam.

Pohřeb Jaroslava Šabaty
Zdroj: ČT24
NO COMMENT: Rozloučení s Jaroslavem Šabatou (zdroj: ČT24)