Sanitka přivezla z Chorvatska další turistku

Praha - Další zraněnou Češku přivezla z chorvatského Gospiče do Fakultní nemocnice v Brně sanitka. V tamních nemocnicích tak zůstávají již jen tři zranění. Rovněž z pražské vojenské nemocnice ve Střešovicích lékaři propustili do domácího ošetřování manželský pár, na JIP zůstává těžce zraněná 60letá žena. V brněnské vojenské nemocnici jsou čtyři zranění, dva si tam kvůli zlomeninám poleží déle. Pokračuje také vyšetřování příčin tragédie.

„Mohu potvrdit, že v dnešních odpoledních hodinách k nám byla z Chorvatska přivezena pacientka, která patřila k českým turistům z havarovaného autobusu, její stav je stabilizovaný,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Další podrobnosti o zdravotním stavu zraněné ženy odmítla sdělit.

Další čtyři pacienti jsou od neděle hospitalizováni ve Vojenské nemocnici v Brně. Z Chorvatska je přepravil český armádní speciál. Jejich stav není vážný. Dva z nich by měli být propuštěni do konce tohoto týdne. Z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) byli dnes propuštěni dva zranění turisté a zůstává tam těžce zraněná šedesátiletá žena.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

V péči chorvatských lékařů by měli být ještě tři Češky. Jedna Češka zůstává v nemocnici v chorvatském Gospiči, dvě sestry-dvojčata pak leží na klinice v Záhřebu. Jejich stav se už ale zlepšuje. „Jsou mimo ohrožení života, ta jedna se probírá z kómatu,“ potvrdil český konzul v Chorvatsku Pavel Bednář. České úřady řeší, jak zbývající raněné dopravit domů, vyloučeno není opět využití vládního letadla. Záleží ale na jejich zdravotním stavu. Oběti nehody jsou v nemocnici v Karlovci, kde probíhá jejich identifikace, dodal Bednář. Pomáhají v tom fotografie, které zaslali příbuzní, i dokumenty od českých úřadů.

Autobus nebyl starší než 4 roky

Po příčinách sobotní nehody chorvatští vyšetřovatelé dál pátrají, na vině ale nejspíš nebude technický stav vozidla. Podle deníku Právo byl autobus starý jen čtyři roky. Jde o moderní vozidlo, které se rozhodně řadilo k tomu lepšímu, co zpravidla jezdí s českými turisty do Chorvatska, uvedl deník. Autobus tak splňoval přísnější bezpečnostní požadavky zavedené po roce 2000.

Chorvatský prezident Ivo Josipović napsal svému českému protějšku Václavu Klausovi dopis s vyjádřením soustrasti. Klaus odpověděl, že si podpory váží, a poděkoval chorvatským záchranářům a lékařům.